Ovaj srpski grad postaje regionalni turistički hit

08.03.2024

11:05

0

U prethodnim godinama postao je prepoznatljiva destinacija na turističkoj mapi Srbije i sveta

Ovaj srpski grad postaje regionalni turistički hit
Copyright RINA

Turistička organizacija Čačka, nosilac turističke aktivnosti i promocije u gradu, dostavila je podatke o turističkom prometu koji je ostvaren u prethodnoj godini na teritoriji grada Čačka.

Podaci ukazuju na kontinuirani rast u broju dolazaka turista, kao i rast broja stranih gostiju, što govori o tome da Čačak postaje pravi regionalni turistički hit.

Prema prikupljenim i obrađenim podacima u 2023. godini, na području grada Čačka usluge smeštaja koristila su ukupno 55.454 gosta, što je povećanje od 1,34 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Udeo stranih gostiju u ukupnom broju gostiju porastao je za čak 23,13 odsto.

U odnosu na januar prethodne godine broj noćenja porastao je za sedam odsto, a broj stranih gostiju za čak 19,3 odsto.

- Čak i kada pomislimo da smo dostigli maksimum, rezultati nas razuvere i obavezuju da još više promovišemo našu turističku ponudu na regionalnom tržištu i učinimo da se u našem gradu svi osećaju dobrodošlo. Statistički podaci ukazuju na to da sve više turista bira gradske centre za svoj odmor, prirodne i neistražene destinacije, a Čačak zaista može da ponudi mnogo za veliki broj ciljnih grupa svojim raznovrsnim prirodnim, kulturno-istorijskim nasleđem i velikim brojem manifestacija i događaja. Ovakvo povećanje i rast turističkog prometa rezultat je velikog rada, praćenja i primene novih globalnih tendencija u turizmu i dobrih promotivnih aktivnosti na regionalnim tržištima - kaže za RINU Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak.

Odmah iza Beograda i Zlatibora

Grad Čačak je u prethodnim godinama postao prepoznatljiva destinacija na turističkoj mapi Srbije i sveta. Podsetimo, u decembru 2022. godine bio je u prvih 10 turističkih destinacija po ostvarenom broju noćenja, odmah iza Beograda i Zlatibora, kao najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji. Tokom prethodnih godina sprovedene su brojne aktivnosti razvoja turizma, kako kapitalnih projekata izgradnje, renoviranja i adaptiranja sadržaja, tako i razvoja novih manifestacija, organizacije koncerata i kulturno-zabavnog programa. Najveći rast Čačak je doživeo upravo zbog značajnih ulaganja Vlade Republike Srbije u Predeo izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura" – parterno uređenje Ovčar Banje, izgradnja Prirodnjačkog centra, pristaništa na jezeru Međuvršje, nabavka prvog ekološkog trimarana u zemlji.

U samom gradu, manifestacije i događaji u organizaciji grada Čačka i TO Čačka beleže veliku posetu, a neki od njih se nalaze u kalendaru događaja Turističke organizacije Srbije, nosioca privredno-turističke aktivnosti naše zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike