Još 315 miliona dinara za sufinansiranje razvojnih projekata: Evo ko može da se prijavi

14.02.2024

10:35

0

Cilj programa je podsticanje regionalnog rasta, ravnomerni regionalni i lokalni razvoj i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta

Još 315 miliona dinara za sufinansiranje razvojnih projekata: Evo ko može da se prijavi
Edin Đerlek - Copyright MINISTARSTVO ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/MILOŠ PERIĆ

Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj objavio je da su opredeljena sredstva u iznosu od 315 miliona dinara za realizaciju podrške u sufinansiranju projekata, od kojih 50.000.000,00 dinara za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265.000.000,00 dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Cilj programa je podsticanje regionalnog rasta, ravnomerni regionalni i lokalni razvoj i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta.

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinice lokalnih samouprava (JLS) i akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) ili samostalno JLS koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou JLS i regionalnih oblasti. 

Ministar Edin Đerlek je rekao da će biti sufinansirano do 80 odsto troškova projekta, najavio je Javni poziv i pozvao jedinice lokalnih uprava da podnesu prijave sa razvojnim projektima koji će, poboljšati uslove života građana i omogućiti rast i razvoj okruga i regiona. 

Projekti od značaja za regionalni rast su projekti koji doprinose privlačenju investicija, unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva, projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za brži rast i razvoj start-up preduzeća, projekti povećanja zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti. Takođe, projekti se mogu odnositi na izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti obrazovanja i kulture, socijalne infrastukture i turizma. 

Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj objaviće Javni poziv u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i na internet stranici kabineta i na taj način će JLS i ARRA moći da kandiduju svoje projekte. 

Program će omogućiti planiranje i sprovođenje politike regionalnog razvoja, na osnovu razvojnih dokumenata na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou. 

Podsećamo da je u 2023. godini opredeljeno 325.100.00,00 dinara za program regionalnog rasta, a širom Srbije realizovan je ukupno 91 projekat. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike