Muke porodice sa KiM: Ako nam ukinu dinar i Narodne kuhinje, deca će nam biti gladna (FOTO)

13.02.2024

17:54

0

Nas je trinaestoro, a kod brata sedmoro, biće teško bez te pomoći - izjavio je Ivica Savić

Muke porodice sa KiM: Ako nam ukinu dinar i Narodne kuhinje, deca će nam biti gladna (FOTO)
Copyright Tanjug/str

Dvadesetočlana porodica Savić iz Koretišta kod Gnjilana, koja preživljava zahvaljujući izdvajanjima države Srbije, socijalne pomoći i hrane koju dobija iz Narodne kuhinje u Prekovcu, suočiće se sa velikim problemima ukoliko zbog uredbe tzv. Centralne banke Kosova ostanu bez primanja.

Porodicu čine Ivica sa suprugom, devetoro maloletne dece, od kojih su jedna beba i roditelji u jednoj, kao i brat sa sedam članova u drugoj kući, prenosi RTV Puls.

Kako se navodi Ivica Savić je zaposlen kao pomoćni radnik u OŠ "Bora Stanković" u Koretištu i kaže da im hrana iz Narodne kuhinje mnogo znači da prehrani devetoro dece. Pored toga imaju i zdravstvene probleme - on je imao tešku operaciju glave, a najstarija ćerka mu je paralizovana.

- Živimo od pomoći Narodne kuhinje i ukoliko ona prestane sa radom zbog ukidanja dinara biće teško nama. Nas je trinaestoro, a kod brata sedmoro, biće teško bez te pomoći. Osim hrane, upravnica Narodnih kuhinja, Svetlana Stević, daje nam i školski pribor, podmirila mi je i troškove lečenja i prevoza do Niša - izjavio je Ivica Savić.

Njegova supruga Jelena dodala je da kada bi pomoć bila ukinuta ne bi znali šta da rade.

- Mnogo nam znači, posebno za decu, što dobijamo hleb i kuvanu hranu - kaže Jelena Savić.

Narodne kuhinje na Kosovu imaju oko 2.300 korisnika i njihov rad je nemoguć bez pomoći države Srbije i Eparhije raško-prizrenske. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je istakao da je država povećala davanja za rad Narodnih kuhinja, čak četiri puta i na godišnjem nivou sada izdvaja oko 85 miliona dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike