Ministar Đerlek obišao Dom kulture u Gruži: Za rekonstrukciju i opremanje izdvojeno 9,1 milion dinara

23.01.2024

13:27

0

Osim rekonstrukcije i opremanja, projektom je predviđen i niz edukativnih radionica za lokalno stanovništvo

Ministar Đerlek obišao Dom kulture u Gruži: Za rekonstrukciju i opremanje izdvojeno 9,1 milion dinara
Copyright Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/Miloš Perić

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predsednik privremenog organa opštine Knić Srećko Ilić obišli su Dom kulture u Gruži za čiju je Drugu fazu rekonstrukcije i opremanja od jula 2023. godine izdvojeno 9,1 milion dinara. 

Osim rekonstrukcije i opremanja, projektom je predviđen i niz edukativnih radionica za lokalno stanovništvo – preduzetnike, udruženje poljoprivrednika i žena, u cilju unapređenja mogućnosti za razvoj ekonomskih aktivnosti u seoskim sredinama. 

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/Miloš Perić
 

 

Govorivši o projektu ministar Đerlek je istakao da se radi o građevinskim radovima, scenskoj rasveti i ozvučenju, i da ovo je važan projekat za meštane Gruže, budući da je glavni centar okupljanja gde se odigravaju međunarodne i regionalne turističke manifestacije, kao i kulturno-umetnički događaji. Važna su sela i manja mesta, posebno u pogledu demografije i ostanka ljudi, tako da država nastavlja da ulaže u kulturu i revitalizaciju kulturnih ustanova i ono što je veoma važno – prepoznaje se šta su prioriteti određenih krajeva.

Ministar Đerlek je ocenio je da opštinu Knić poslednjih nekoliko decenija odlikuju negativni demografski trendovi, koji se sistematski moraju menjati, pre svega ulaganjem u razvojne projekte saobraćajne i komunalne infrastrukture, ali i, poput ovog, projekte ključne za unapređenje socijalnog segmenta razvoja.

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/Miloš Perić
 

 

Mesto Gruža je drugo po veličini mesnoj zajednici u opštini Knić, jednom od najživopisnijih delova Šumadije. Danas broji malo više od 150 stanovnika, a 2022. godine proslavili su 100 godina od osnivanja. Naime, ukazom Kralja Aleksandra I Karađorđevića 1922. godine, selo Grabovac sa zaseokom Slepak proglašen je varošicom pod imenom Gruža.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike