Nastavlja se evakuacija životinja sa Krčedinske ade

10.01.2024

08:35

0

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda

Nastavlja se evakuacija životinja sa Krčedinske ade
Krčedinska ada - Copyright MUP

Posle dve ture evakuacije sa Krčedinske ade, obavljene u utorak, danas će biti nastavljeno spasavanje životinja zarobljenjih na tom ostrvu zbog rasta vodostaja Dunava.

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda.

Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Prilikom evakuacije došlo je do nekoliko problema: Prva skela nije imala ogradu, zatim se brod zaglavio, a na kraju i pokvario, te su na bezbedno prevezene samo dve ture od po 30 životinja.

Prema rečima vlasnika, stočara Milenka Plavšića, ima i uginulih životinja. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Moje životinje su gladne i smrznute, sad moram da ih hranim. Puno se naroda odazvalo i država, hvala vam. One životinje što su pobegle, njih ćemo isto skupljati da ne prave ljudima štetu - kazao je Plavšić. 

Iz Javnog preduzeća "Vojvodinašume" najavili su oko 10 polazaka za evakuaciju, a tačan broj uginulih životinja nije poznat još uvek. 

Iz "Vojvodinašuma" su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, JP "Vojvodinašume", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, danas biti prebačene na bezbedno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike