Pripreme za evakuaciju zarobljenih konja i krava sa Krčedinske ade

09.01.2024

13:08

0

Na terenu su od ranog jutra ekipe JP "Vojvodinašuma" i predstavnici Vojske Srbije

Pripreme za evakuaciju zarobljenih konja i krava sa Krčedinske ade
Copyright MUP

U narednih nekoliko sati planirana je evakuacija oko 130 grla krava i konja koji već danima čekaju zarobljeni zbog nabujalog Dunava na Krčedinskoj adi, saznaje RTS.

Na terenu su od ranog jutra ekipe JP "Vojvodinašuma" i predstavnici Vojske Srbije koji su ispitali mogućnosti za prilazak ostrvu, odnosno evakuaciju životinja sa Krčedinske ade.

Podsetimo, pripadnici MUP-a Srbije, vatrogasci-spasioci juče su čamcima doneli hranu za izgladnelu stoku

Marko Marinković iz "Vojvodinašuma" kaže da se dosad nikada nisu susreli sa ovakvim izazovom i da će na terenu sagledati sve opcije za bezbedan utovar životinja budući da njihova skela ispunjava sve uslove za plovidbu rukavcem do ostrva.

Kako je dodao, u teoriji postoji mogućnost da se u jednoj turi preveze do 30 grla ali da će se sve koordinirati u dogovoru sa stočarima i veterinarskom službom koja čeka na ostrvu.

Foto:MUP
 

 

Akciju dodatno otežava mraz kao i stanje životinja.

Milenko Plavšić, stočar iz Kovilja koji već danima apeluje da se njegove životinje spasu istakao je da se nada da će akcija što pre početi jer su njegove životinje promrzle i gladne i da mu se čini da fali jedan broj teladi kao i da je jedan deo konja preplivao do komšijskih njiva pa će mu dodatni zadatak biti da ih dovede kući.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike