Stari običaj u Sremu: Šta je "teranje Božića"?

09.01.2024

15:07

0

To je i prvo okupljanje tokom Božića, koji se prva dva dana proslavlja u krugu porodice

Stari običaj u Sremu: Šta je "teranje Božića"?
Teranje Božića - Copyright Printscreen/Facebook/Radoslav Rade Zilic

U Sremu se očuvao stari običaj da se trećeg dana Božića izvode konji na ulice i da se u kasu obiđu i pozdravljaju komšije.

Ta tradicija zadržala se u selu Martinci, gde je izveden stari običaj "Teranje Božića" u kome muškarci jašući konje, uz božićne pesme pozdravljaju druge meštane i svraćaju u kuće da se počaste.

To je ujedno i prvo okupljanje tokom Božića, koji se prva dva dana proslavlja u krugu porodice.

- Ova tradicija se održava kod nas u selu u poslednjih pet ili šest godina, a ja jašem već dve. Imam dva konja - kaže mladi jahač Nemanja Kosanović iz Martinaca. 

Njegov otac dodaje da je konje kupio i njima se bavi isključivo iz ljubavi i rekreacije, a ponajviše zbog svog sina, koji je veći ljubitelj.

Petar Panić iz Bingule bio je zadužen da prevozi tamburaše na zaprežnim kolima. 

- Zvali su me da vozim muzičare iza ovih koji danas jašu konje. Nadam se da će sve proći kako treba, jer smo juče bili i u Kuzminu. Valjda se konji nisu zasitili - priča Petar.

U teranje Božića se kreće rano ujutru, a završava naveče, kada se konjanici vraćaju kućama pevajući "Roždestvo".

Običaj je da učesnici jedni drugima čestitaju Božić i požele rodnu i bogatu godinu, zdravu stoku i napredak porodice. Oni koji ih prime, smatra se da će te godine biti srećne ruke.

- Mnogo volim ovaj običaj, zaista mi se sviđa kako naši meštani čuvaju tu tradiciju", istakla je Dragica Škrbić. Sa njom je u centar sela došla i komšinica Stana Cvijetić Kurajić, koja kaže da očekuje konjanike da svrate i u njen dom.

- Naravno, jedva čekam da dođu, sve je spremno. Moja kuća je skroz na kraju ulice. Došla sam u ovo selo da živim, udala sam se i tu sam 45 godina. Njihovi običaji su mi se sviđali oduvek - rekla je za Tanjug Stana. 

U mesnoj crkvi posvećenoj Svetom Nikoli, sveštenk je blagosiljao učesnike, a potom ih primio i u svoj dom.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike