Sajber srpsko selo, svi se odmah prikačili: Stigao brzi internet u Kožuar kod Uba, možda nemaju pravi, ali sada imaju "digatalni auto-put"

24.11.2023

14:12

0

U eri modernih tehnologija veoma nam je važno da naša deca imaju sve neophodne uslove za školovanje, rekao je ministar

Sajber srpsko selo, svi se odmah prikačili: Stigao brzi internet u Kožuar kod Uba, možda nemaju pravi, ali sada imaju "digatalni auto-put"
Copyright RINA

Smešteno u Kolubarskom okrugu, za selo Kožuar kod Uba možda mnogi nisu ni čuli, međutim, od danas je i ono na digitalnoj mapi Srbije i sveta jer je dobilo optičku mrežu i brzi internet. Ovo mesto je samo jedno od ukupno 90 u koliko je urađena telekomunikaciona optička infrastruktura.

- To je budućnost naših građana, jer na ovaj način bez obzira gde živeli dobijaju svoj prozor u svet. Dobijanjem brzog interneta može da se poboljša njihov rad, doprinese plasmanu proizvoda. Do sada smo na ovaj način povezali skoro 50.000 stanovnika u srpskim selima, a u toku su radovi u još 176 sela širom Srbije. Naš cilj od kog ne odustajemo jeste da do kraja 2025. godine u 99 odsto srpskih sela uvedemo brzi internet - rekao je za RINU ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović.

On je istakao da su prednosti uvođenja brzog interneta u sela brojne, a da je najvažnije što je dostupan i mališanima tokom školovanja tako da ni malo neće kaskati za svojim vršnjacima iz velikih gradova.

 

- U eri modernih tehnologija veoma nam je važno da naša deca imaju sve neophodne uslove za školovanje, danas imamo predmete koji su posvećeni digitalnom svetu, digitalne udžbenike i sve to će naravno bez zadrške moći da prate i razvijaju svoje veštine kad su u pitanju informacione tehologije. Takođe, jako nam je važno da i stanovnici koji žive u selima uz pomoć brzog interneta mogu brzo i lako da završe sve svoje obaveze vezane za Javnu upravu, da koriste elektronske usluge tokom kupovine i prodaje robe - naglasio je ministar.

Da je ovaj projekat Ministarstva za informisanje i telekomunikacije od velikog značaja naglasio je i direktor Telekoma Srbije, Vladimir Lučić.

- Često čujemo koliko su važni auto-putevi za razvoj Srbije, a možemo reći da je internet digitalni auto-put stoga ne treba preterano govoriti koliko je njegov dolazak važan za svako, pa i ono najmanje mesto u Srbiji. Idući u korak sa novom industrijskom revolucijom Telekom je mnogo uložio u gradove, ali sada sam ponosan što u saradnji sa resornim ministarstvom mnogo se ulaže i u seoska područja. To Srbiju stavlja na visoko mesto zemalja kad je u pitanju tehnološki napredak - rekao je Lučić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike