Selo u kom se ostvarilo proročanstvo Tarabića: Zaovine - mesto na kom je "Drina potekla uzbrdo" (FOTO)

13.10.2023

14:17

0

Selo Zaovine poprilično je rasprostranjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić pronašao je endemsku vrstu - Pančićevu omoriku

Selo u kom se ostvarilo proročanstvo Tarabića: Zaovine - mesto na kom je "Drina potekla uzbrdo" (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih sela u Srbiji.

Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“.

Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije.

Foto: RINA
 

Iako veštačko, ovo jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

- U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijsom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik - kaže za RINU, Ranko Milanović iz NP Tara.

Foto: RINA
 

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera - Kruščica, Spajići i Lipovica.

Selo Zaovine poprilično je rasprostranjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić pronašao je endemsku vrstu - Pančićevu omoriku.

Foto: RINA
 

- Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista, koje su prava retkost -rekao je Ranko.

Foto: RINA
 

Slike ovog malog planinskog sela, obišle su čitav svet, jer u Zaovinama je nemoguće napraviti lošu fotografiju.

Fascinantan pogled na prelepe pejzaže pruža se sa tri označena vidikovca, a u nepregledna prostranstva ljubitelje adrenalina, vode uređene planinske staze.

Foto: RINA
 

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike