Turistički biser vredan pažnje: Deo stare seoske škole u Zaovinama pretvara se u Zavičajni muzej (FOTO)

24.08.2023

12:19

0

Opštini Bajina Bašta dodeljeno je 1,7 miliona dinara za realizacju projekta projekta "Stara škola za nove prilike - Zavičajni muzej"

Turistički biser vredan pažnje: Deo stare seoske škole u Zaovinama pretvara se u Zavičajni muzej (FOTO)
Copyright Profimedia

Stari i zapušteni deo seoske škole u Zaovinama biće pretvoren u zavičajni muzej i to zahvaljujući sredstvima doniranim od strane Ministarstva pravde, prikupljenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Opštini Bajina Bašta dodeljeno je 1,7 miliona dinara za realizacju projekta projekta "Stara škola za nove prilike - Zavičajni muzej".

- Prostorije stare škole ovom adaptacijom pretvoriće se u svojevrstan muzej u kom će biti izloženi eksponati značajni za istoriju sela i ljude koji žive u Zaovinama. Na ovaj način objekat će biti zaštićen od propadanja, ali dobićemo još jedan turistički sadržaj vredan pažnje na teritoriji opštine Bajina Bašta - rekao je Miloš Jelisavčić, glavni opštinski urbanista i član Saveta MZ Zaovine.

RINA
 

 

Eksponati koji će biti izloženi u ovom jedinstvenom zavičajnom muzeju nastaće kao rezultat likovnih i vajarskih kolonija, foto skupova i drugih manifesatcija čija organizacija se tek očekuje.

Ugovore o dodeli sredstava uručila je ministarka pravde, Maja Popović, za 180 projekata od javnog iz oblasti prosvete, zdravstva, kulture, socijalne zaštite i humanitarnog rada.

Biser zapadne Srbije

Zaovine su preleko područje smešteno u Zapadnoj Srbiji, administrativno pripadaju opštini Bajina Bašta. Ovo šumovito brdsko-planinsko područje uključuje naselje Zaovine sa 28 zaseoka, jezero Zaovine i kanjon Belog Rzava poznat kao "Sklopovi".

Geografski, nalazi se na južnom delu planine Tare i povezuje planinu Taru sa Zlatiborskim masivom i Mokrogorskom kotlinom. Najniža nadmorska visina iznosi 784 metra, dok najviši vrh, Miloševac, doseže 1.412 metara.

Ovo područje obuhvata površinu od 5.593,61 hektara i nedavno je postalo deo Nacionalnog parka Tara.

 
Profimedia
 

 

Najpoznatija karakteristika Zaovina je otkriće Pančićeve omorike, živog fosila biljnog sveta. Josif Pančić, ugledni botaničar, otkrio je ovu endemsku vrstu četinara nazvanu po njemu - Pančićeva omorika, 1875. godine u zaseoku Đurići. Ova omorika raste samo na ovom području, na serpentinitu, a njen klasični lokalitet je Kik - Sklopovi.

Značajne atrakcije uključuju geomorfološke lepote doline reke Beli Rzav, kao što je Grad - ostaci srednjovjekovnog utvrđenja na Lukama. Povezana je s legendom o plemiću i njegovoj nevernoj ženi. Takođe, mesto Crkvine i ostaci srednjovjekovne crkve bazilike su tu. Vidikovci poput Zmajevca, Bele Vode i Gavrana pružaju prekrasne poglede na okolinu.

Narodno graditeljstvo, uključujući starovlaške brvnare i objekte za čobane, čini deo kulturne baštine ovog područja. Stočarstvo ima dugu tradiciju ovde, a proizvodi poput mesa, mleka, sira i kajmaka predstavljaju visokokvalitetne proizvode na tržištu.

Formiranjem brane Lazići na reci Beli Rzav stvoreno je jezero koje se pruža u zvezdanom obliku i doseže svoju najnižu tačku u selu Zaovine. Brana je visoka 130 metara, a najveća dubina jezera iznosi 80 metara. Ovo jezero pruža izvanredne vizualne efekte i ima veliku hidroelektranu snage 614 MW.

Na jezeru i oko njega živi raznolik svet riba, uključujući potočnu pastrmku, kalifornijsku pastrmku, skobalja, klena, mrenu i druge. Postoje i značajna prirodna staništa kao što su potoci Zmajevački i Popovića, te dio Belog Rzava nizvodno od akumulacije "Spajići".

Profimedia
 

 

Značajno je spomenuti i veliki ribnjak pastrmke koji se nalazi na jezeru i pripada Nacionalnom parku Tara.

Pored prirodnih lepota i jezera, dolina rijeke Beli Rzav krije atraktivne geomorfološke spomenike, poput Ravne stene ili Grada. Na ovom monolitu, koji je nastao erozijom nekadašnjeg Panonskog mora, nalazili su se ostaci srednjovjekovnog utvrđenja. Legenda povezuje ovu lokaciju sa slavnim harambašom Kostrešem. Sivi soko, redak stanovnik Balkana, gnezdi se na ovom mestu, a žuta perunika dodatno krasi reljef.

Grad ima zanimljivu srednjovjekovnu istoriju, a legenda govori o preprekama koje je plemić savladao kako bi se osvetio nevernoj ljubavi. Gnezdište sivog sokola, kao i retka žuta perunika, čini Grad još privlačnijim, povezujući ga s pričom o Pančićevoj omorici i drugim lokalnim blagodatima.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike