Tarabići prorekli - kad se pronađe deveti izvor doći će teška vremena: Lekovite vode u Mokroj Gori, izvor zdravlja i eliksir mladosti

07.06.2023

11:30

0

Kažu da je "jaka", može se popiti samo čašica na dan

Tarabići prorekli - kad se pronađe deveti izvor doći će teška vremena: Lekovite vode u Mokroj Gori, izvor zdravlja i eliksir mladosti
Copyright RINA

Nadaleko čuveno po svojim jedinstvenim lepotama, Šarganskoj osmici i Mećavniku, selo Mokra Gora smešteno nadomak Užica proglašeno je za najlepše turističko selo na svetu. Ono po čemu je ovaj lokalitet još poseban jesu njegovi izvori lekovite vode na kojima su mnogi tražili spas. Najpoznatiji i najposećeniji izvor Bele vode, na kom se nalazi i crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, otkriven je slučajno, nakon izlivanja reke Kamišine ranih devedesetih godina, a veruje se da datira još iz doba Rimljana. 

- Lekovitost te vode ispitao je i doktor Radomir Tišma, na osnovu čijih ispitivanja je utvrđeno da je to voda veoma retka u svetu zbog visine svog alkaliteta. Imam preko sedamdeset godina i pamtim da uvek tu dolaze putnici namernici kako bi se umili ili vodu natočili i poneli kućama. Dobra je za probleme sa očima, stomačne tegobe, a mnogi kažu i da zbog svog sastava zateže kožu i da je pravi eleksir mladosti. Kažu da može da se popije samo jedna čašica dnevno, jer je voda baš "jaka" - rekli su za RINU meštani Mokre Gore.

RINA
 

 

Prema predanju čuvenih proroka Tarabića, na teritoriji Mokre Gore ima devet lekovitih izvora, i svi oni su pronađeni. Meštani i ne ulažu veliki napor kako bi ih našli, jer upravo prema proročanstvu, kad se deveti izvor pronađe, nastupiće teška vremena.

- Osim izvora Bele vode, na nekoliko stotina metara nalazi se izvor Tap, bogat selenom i magnezijumom, zatim Duletov izvor, a jako lekovita je i Radovanova voda u zaseoku Kotroman, koja je slana i mineralna, i veoma dobra za neurološka oboljenja - kažu meštani.

RINA
 

 

Mokra Gora je najposećenija turistička destinacija na teritoriji Užica, a razvoj banjskog i zdravstvenog turizma svakako je još jedan adut i nedovoljno iskorišćen potencijal.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike