Divlje svinje prave haos u okolini Požege: Meštani očajni - "Branimo se petardama i lupamo noću u šerpe, ali džaba"

24.08.2023

18:00

0

Najezdu divljih svinja ali i štetu koje prave je nemoguće opisati - kaže Goran Pavlović iz sela Tabanovići

Divlje svinje prave haos u okolini Požege: Meštani očajni - "Branimo se petardama i lupamo noću u šerpe, ali džaba"
Copyright RINA

Meštani požeških sela Tabanovići, Papratište i deo Loreta mesecima muku muče sa divljim svinjama koje haraju selom, a na meti su poljoprivredne kulture, pre svega kukuruzišta, krompirišta ali i šljivici.

- Najezdu divljih svinja ali i štetu koje prave je nemoguće opisati. One ne odustaju dok ne sravne apsolutno sve. Najveći problem je što ih ima preko 200 jedinki i prilično su pripitomljene jer su neke jedinke prvo bile sa ljudima, pa puštane u prirodu - kaže Goran Pavlović iz sela Tabanovići.

Pavlović dodaje da su prošle godine meštani opominjali Lovačko društvo "Knjaz Miloš" iz Požege da obrate pažnju na ovaj njihov zaista veliki problem, ali, kako kažu, odgovara ni reakcije nije bilo.

- Mi znamo ko te divlje svinje gaji, ali se o tome ćuti. Sada smo svi nemoćni. Branimo se petardama i udaramo o šerpe i lonce ne bi li ih uplašila buka, ali džaba. Pripitomljene, dolaze na pet metara ispred nas. Prijavili su policiji komšije koji su pokušali petardama da spasu useve, pa su te komšije privedene u policijsku upravu kako bi dali izjave, a nakon toga pušteni su kući. Kako da se odbranimo, ne znamo ni sami, svinje štiti zakon, a nas izgleda nema ko - dodaje Pavlović.

Da divlje svinje jesu hranjene na hranilištima potvrđuje prvi čovek Lovačkog udruženja iz Požege, Milivoje Novaković, jer kako kaže to je obaveza udruženja, a kada je reč o rešenju problema, već se nazire.

- Danas je zasedao Upravni odbor na kome je doneta odluka da se pre vremena započne lov na divlje svinje, tako da će umesto 3. septembra početi u nedelju. Organizovaćemo veći broj lovaca kako bi smanjili brojnost divljih svinja i jednostavno, da ih na taj način rasteramo jer se grupišu na lovištu koje se graniči sa čačanskom teritorijom - rekao je Milivoje Novaković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike