Divljim svinjama na padinama Rudnika loše se piše: Zbog povećanog broja jedinki i sve veće štete koju prave, lov produžen i tokom februara

23.01.2022

06:35

0

Poslednjih godina one sve više obitavaju van svojih staništa u lovištu i sve češće se mogu naći i blizu gradksih sredina

Divljim svinjama na padinama Rudnika loše se piše: Zbog povećanog broja jedinki i sve veće štete koju prave, lov produžen i tokom februara
RINA

Na padinama Rudnika sve je više divljih svinja, a ove šumske životinje neretko prave štete u domaćinstvima. Godinama unazad one tokom letnjih meseci pustoše kukurizišta meštana koji bivaju nemoćni jer na posede upadaju tokom noćnih sati. Jedino rešenje jeste njihovo izlovljavanje, pa su zbog povećanog broja divljih svinja odlučili da produže lov i tokom februara, a skoro svako selo može na njih organizovati hajku.

- Ovogodišnji kalendar lova na divlju svinju je od strane Uprave za šumu produžen i tokom februara. Kako je broj ovih divljih životinja znatno uvećan, već smo ispunili plan od 120 odstrela u oba lovišta, podneli smo zahtev i dobili rešenje da taj broj možemo da povećamo - rekao je Zoran Adamović, predsednik Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović.

On dodaje da divlje svinje poslednjih godina sve više obitavaju van svojih staništa u lovištu i da se sve češće mogu naći i blizu gradksih sredina.

- Do sada smo odstrelili nekoliko divljih svinja blizu Milanovca. U planu sekcije je još tridesetak grla, kao i lov na predatore tokom narednog meseca. Šakala i lisica takođe ima sve više na području milanovačke opštine, a najviše u selima kuda je prošao aut-put: Vrnčanima, Boljkovcima, Ručićima, kao i na graničnim područjima Dragolj i Trudelj, gde ih ranije nije bilo - rekao je Adamović.

Na osnovu uobičajenog uzorkovanja odstreljene divljači na Instituu u Kraljevu, može se utvrditi da nema pojave svinjske kuge, ni trihinele među divljim svinjama.

Vukova takođe ima u lovištima ima, o čemu svedoče tragovi viđeni tokom lova na divlje svinje, a po planu odstrela lovačke sekcije, predviđena su ukupno tri vuka za rudničko-takovski kraj.

Bonus video

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti