"Kad vidite divlje svinje na ulici ne slikajte ih, to može biti poslednja slika koju ste napravili": Zoohigijena uputila upozorenje

30.05.2023

10:57

0

Nije šala, divlja svinja je životinja koja oduzima život i puno lovaca je zbog nje izgubilo živote. Odmah okrenite Zoohigijenu

"Kad vidite divlje svinje na ulici ne slikajte ih, to može biti poslednja slika koju ste napravili": Zoohigijena uputila upozorenje
profimedia-0488242222 - Copyright Profimedia

"Veterina Beograd" upozorava građane da, ukoliko se susretnu sa divljom svinjom, ne pokušavaju da joj priđu, već da odmah obaveste Službu komunalne zoohigijene o lokaciji na kojoj je životinja viđena.

Povodom pojave dve divlje svinje, juče kod Beton hale na obali Save u Beogradu, direktor tog javno komunalnog preduzeća Budimir Grubić, kaže da su od početka godine imali pet takvih prijava.

- Prva stvar kada ugledate divlje svinje na ulici i kada uzmete mobilni telefon, nemojte nikako da slikate jer to može da bude i poslednja slika koju ste napravili i to nije šala. Divlja svinja je životinja koja oduzima život i puno lovaca je izgubilo život. Druga stvar odmah okrenite našu zoohigijenu - rekao je Grubić.

On podseća da su, od pet pristiglih prijava od početka ove godine na adresu JKP "Veterina Beograd", četiri bile uobičajene, a da je jedna bila "od opasnijih u zadnjih par godina".

- Ovo su situacije koje se ne dešavaju tako često. Naravno, pojava divljih svinja u Beogradu, na obalama je relativno uobičajena pojava kada vodostaj raste i kada su neke druge okolnosti - nedostatak hrane ili lov i divlje svinje sa dela Crvenke, leve obale Dunava, Ratnog ostrva po koji komad prepliva u urbani deo grada gde se one ne snalaze najbolje i zaista predstavljaju veliku opasnost - rekao je Grubić za Tanjug.

On je dodao da niko ko nije stručan ne treba ni da prilazi divljnim svinjama, niti da bilo šta preduzima, sem da se skloni i okrene dežurni telefon, na broj 011/329-3099.

Dve divlje svinje posetile Beton halu

Dve divlje svinje juče su preplivale reku i sa Velikog ratnog ostrva došle do Beton hale. 

One su se popele uz stepenište, a potom uspaničeno krenule da trče po šetalištu, da bi na kraju završile u jednom od poznatih beogradskih restorana. 

Zbog bezbednost građana, ali i samih životinja, na lice mesta morala je da izađe i ekipa JKP "Veterina Beograd", koja je strelicama uspavala svinje i odnela ih sa prestoničkog šetališta.

- Nas su juče dva građanina kontaktirala i videli smo kako je aktivnost išla. Za 15 minuta je perimetar bio obezbeđen. 'Veterina Beograd', kolege Zoran i Nenad, a posle sam odmah došao i ja i za manje od 15 minuta smo mobilisali sa anestetikom dve divlje svinje - rekao je Grubić.

Prema njegovim rečima, jedna divlja svinja je imala oko 180-190 kilograma, što predstavlja veliki komad koji može da nanese jako teške ozlede, usled direktnog kontakta ili susreta, a druga je bila verovatno njena kćerka.

- Brzinom koja mora da bude najduža 40 minuta ubačene su u naš automobil gde je izvađena strelica koja ima anestetike. Odvezene su na već predviđenu lokaciju na Ritu Velikog sela. I za pet do sedam minuta su se vratile u normalu. Mi im uvek omogućavamo da imaju prostor i pogled gde mogu dobro da se snađu - kaže Grubić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike