"Šteta zbog poplava u Petrovcu na Mlavi velika, najvažnije da nema žrtava"

17.08.2023

12:27

0

S obzirom da smo mi opština koja spada u nerazvijenije opštine nama će zaista biti neophodna pomoć države , kaže šefica Kabineta predsedika opštine Petrovac na Mlavi Hristina Đorđević

"Šteta zbog poplava u Petrovcu na Mlavi velika, najvažnije da nema žrtava"
ilustracija - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Šteta zbog izlivanja vodotokova u Petrovcu na Mlavi nakon jučerašnjih obilnih padavina je velika, ali je najvažnije da nema ljudskih žrtava rekla je danas šefica Kabineta predsedika opštine Petrovac na Mlavi Hristina Đorđević.

"Moram da napomenem da smo mi od juče na terenu zajedno sa Štabom za vanredne situacije i da nam se građani javljaju od jutros i da još uvek radimo na proceni štete. Komisija za procenu štete je upravo sada na terenu i vrši popis pričinjene štete", rekla je Đorđević za Tanjug.

Istakla je da je prema postojećim informacija najveća šteta napravljena na atarskim putevima, kao i da se procenjuje da je više 120 domaćinstava pretrpelo neku vrstu štete zbog poplave.

"Narednih dana komisija će biti na terenu i imaćemo za par dana potpunu sliku kolika je zapravo šteta pričinjena", navela je Đorđević. Kako je rekla, već juče nakon povlačenja je u na nekim deonicama mehanizacija bila na terenu, a da je Komunalno javno preduzeće ustupilo pumpe za izbacivanje vode.

"S obzirom da smo mi opština koja spada u nerazvijenije opštine nama će zaista biti neophodna pomoć države da saniramo sve posledice ovog nevremena i da ljudima omogućimo da normalno funkcionišu", istakla je Đorđević. Podsetila je da je teritorija opštine Petrovac na Mlavi i tokom 2018. godine bila pogođena poplavama.

"Tada smo uz brzu reakciju i pomoć države u rekordnom roku sanirali posledice nevremena, ali isto tako i nakon tih poplava uz pomoć države rađeno je i na prevenciji. Međutim sada su u pitanju bujični vodotokovi od kojih je gotovo nemoguće zaštititi se", rekla je Đorđević.

Istakla je da je najveći intenzitet padavina bio tokom jučerašnjeg dana između pet i sedam časova ujutru i da je tada palo oko 120 litara kiše po metru kvadratnom, što je prouzrokovalo izlivanje vodotokova prvog i drugog reda. Juče je, zbog obilnih padavina koje su pogodile Petrovac na Mlavi, na predlog Štaba za vanredne situacije proglašena je vanredna situacija na teritoriji te opštine. 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike