Odsečeno šest domaćinstava u selu Banjica: Nove muke za meštane Čačka, vatrogasci i Sektor civilne zaštite na terenu (FOTO)

07.07.2023

08:21 >> 12:04

0

Pored poplavljenih domaćinstava i brojnih podrumskih prostorije, došlo je i do ogromnog klizišta koji je presekao put u selu Banjica

Odsečeno šest domaćinstava u selu Banjica: Nove muke za meštane Čačka, vatrogasci i Sektor civilne zaštite na terenu (FOTO)
Copyright RINA

Kiša koja je sinoć zahvatila teritoriju opštine Čačak izazvala je izlivanje vodotokova i stvaranje velikih problema.

Pored poplavljenih domaćinstava i brojnih podrumskih prostorije, došlo je i do ogromnog klizišta koji je presekao put u selu Banjica, gde je trenutno odsečeno šest domaćinstava.

- Objekti koji su stradali prošli put i sada su bili na udaru vode ali u manjem obimu. Sve ekipe su i danas na terenu pored Vatrogasno - spasilačke jedinice, Jedinice civilne zaštite opšte namene i sva javna komunalna preduzeća su uključena u saniranje posledica sinoćnjeg nevremena - rekao je za RINU, načelnik Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević.

On ističe da je tokom noći palo od 20 do 40 ml kiše po kvadratnom metru.

- I ovoga puta stradala su ulice u Mesnoj zajednici Park i to Prvomajska, Ulica Stevana Prvovenčanog i Dragačevska, zatim u MZ Alvladžinica, Bogdana Kapelana i Sime Sarage. Zatim u seoskim mesni zajednicima Kulinovci, Loznica, Viljuša, Vapa, Jezdina i Pridvorica. Sve ekipe su na terenu i vrši se crpljenje vode iz poplavljenih prostorija i za sada to su podrumske prostorije i to ćemo pokušati da uradimo u toku današnjeg dana”, ističe Zečević i dodaje da svi građani koji su pretrpeli štetu to mogu prijaviti na šalteru pisarnice Gradske uprave, i to ponedeljkom, sredom i petkom od 7.00 do 17.00 časova, a utorkom i četvrtkom do 15.00.

 

Izlila se Loznička reka, meštani čitavu noć postavljali džakove

RINA
 

 

Inače, meštani čačanskog naselja Loznica su se sami organizovali i spasili dvorišta od poplave napunivši džakove sa peskom.

- Mi smo džakove napunili još polovinom juna kada su bile prethodne poplave, ali i pored lepih i sunčanih dana nismo ih ispraznili već smo ih ostavili za svaki slučaj, ne računajući da će nam tako brzo opet zatrebati. Kada je počeo pljusak, reka je počela brzo da raste i onda smo se skupili, ja i još desetak komšija smo dzakoveponovo poredjali i uspeli smo da spasimo dvorišta”, rekao je za RINA Aleksandar Kiković.

Iako su pre mesec dana imali problema pri nabavljanju peska kojim će puniti dzakove, njihovo insistiranje da se materijal obezbedi prethodne noći pokazalo se kao opravdano, jer je oko 20 domaćinstava ostalo suvo.

 

- Dzakove smo prošlog meseca sklonili kada je prošla opasnost kako bi moglo da se prolazi ulicom, ali smo ih ostavili sa strane. Ja sam sedeo sa komšijama kada je počela kiša i odmah smo došli do same reke. Bilo je izvesno da će se ponovo izliti, s obzirom na to koja količina vode je padala. Preduhitrili smo reku za pet minuta. Poredjali smo dzakove u dva reda. Prvi red je voda uspela da razvali i da neke dzakove odnese sa sobom ali je drugi red izdržao, a i mi smo dežurali i bili smo spremni da ukoliko vidimo da će i on pasti da ga podupremo i popravimo”, kaže Nikola Bošnjak koji ističa da je ponosan na svoje komšije i na kolegijalnost koju su svi iz tog dela MZ Loznice pokazali u ovom kritičnom trenutku.

Tokom prethodnih poplava, sredinom prošlog meseca Loznička reka u ovom delu naselja potopila je desetak domaćinstava, nekoliko pomoćnih objekata ali i jedan automobil.

Štetu od poplava koje su u poslednjih mesec dana zadesile Čačak i okolinu, do sada je prijavilo 100 domaćinstava.

Nevreme je juče pogodilo i delove Beograda.

Pljusak je poplavio ulice na Vidikovcu, Labudovom brdu, a najjači pljusak sručio se na Petlovo brdo.

 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike