Stižu nam vremenske nepogode: Superćelijski oblaci donose grad prečnika 5 cm, vetar će biti orkanske snage

19.07.2023

10:05

0

Autor: I.K.

RHMZ izdao najnovije upozorenje

Stižu nam vremenske nepogode: Superćelijski oblaci donose grad prečnika 5 cm, vetar će biti orkanske snage
Copyright Profimedia

Republički hidrometeorloški zavod izdao je najnovije upozorenje koje se odnosi na vremenske nepogode, i to za period od 19. do 22. jula.

- Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije, do regiona Karpata, od danas 19. jula do subote uveče 22. jula očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku), uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (> 24 m/s), izolovano i orkanske (> 28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka - upozoravaju iz RHMZ.

Dodaju da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti.

- Danas je najveći rizik od pojave nepogoda u večernjim satima i u toku noći, najpre u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja na grmlјavinske nepogode od jedan do dva časa unapred - najavljuje RHMZ.

Izdali su takođe i upozorenje na visoke temperature do 26. jula.

- Maksimalne temperature koje se danas 19. jula očekuju u Srbiji iznose od 33 do 38 stepeni. Sutra se očekuje manji pad dnevnih maksimuma, ali u petak i subotu 21. i 22. jula u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlјe ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu 23. jula, početkom sledeće sedmice, sve do 26. jula, novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni - najavljuje RHMZ.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike