Šta su superćelijske oluje koje se približavaju Srbiji: Meteorolozi upozoravaju, ali ima li mesta strahu?

19.07.2023

07:19

0

Protiv superćelijske oluje protivgradna zaštita je nemoćna, rekli su meteorolozi

Šta su superćelijske oluje koje se približavaju Srbiji: Meteorolozi upozoravaju, ali ima li mesta strahu?
Copyright Profimedia

Superćelijske oluje, poput onih koje smo do skoro gledali u filmovima, u poslednje vreme možemo videti i u Srbiji.

Nedavno je protutnjila kroz Vojvodinu, ostavljajući iza sebe "izrešetane" fasade i polupana stakla na kućama i vozilima, uništene useve, a scene nevremena, po priči meštana, bile su jezive.

- Kada su u pitanju ove superćelijske oluje, čim u panonsku niziju uđe malo svežeg vazduha posle vrelih dana treba očekivati pojavu tih oluje. Nastaju tako što hladniji vazduh dolazi u prizemlju, a u međuvremenu je tu bilo puno toplog vazduha. On počinje da se uzdiže i što je topliji, veća je šansa da bude jača oluja. I ti vrhovi oblaka koji nastaju od tog toplog vazduha budu i do 15 kilometara. To je ta energija - rekao je nedavno meteorolog Ivan Ristić i dodao da je tu čak i protivgradna zaštita nemoćna.

Šta su zapravo superćelijske oluje, "jačine tornada" i treba li da ih se plašimo?

Ove oluje stižu s oblacima koji umeju da deluju apokaliptično. Ovi obaci, zbog posledica koje znaju da ostave, nisu nimalo omiljeni na područjima gde prouzrokuju štetu.

 

 

Karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje.

Nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomeranje vetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni.

Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka.

Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.

Bračni par autobusom prošao kroz superćelijsku oluju u Vojvodini

Anka i Prerdrag Matić koji žive u nemačkom gradu Gisenu, nedavno su prošli kroz superćelijsku oluju u Vojvodini.

-  Kada smo prešli granicu kazali su nam da idemo pravo ka nevremenu, ali kada smo se probližili, odsekli smo se. Muž i ja smo se samo uhvatili za ruke. Ceo život živimo u Nemačkoj i ovako nešto čak ni tamo nismo doživeli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

 

- Sve je izgledalo kao neko prokletstvo. Toliko je bilo mračno, autobus je išao sve sporije, a vozač je samo odmahivao glavom. Grad je lupao po limenom krovu, a kroz prozor smo videli da vetar čupa suncokret, a onda, se nje videlo ništa...Kao da smo ušli u decembar i one hladne i maglovite dane kada ne vidite prst pred okom. Trajalo je sve 15 minuta i bilo je zapanjujuće - prepričali su oni.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike