Nova atrakcija na Zlatiboru: Eko teretana sagrađena od otpadnog drveta sa priobalja Save i Dunava!

14.07.2023

18:22

0

Prisutni su imali priliku da pogledaju film koji prikazuje proces koje je otpadno drvo prošlo od priobalja reka do Eko teretane na Zlatiboru

Nova atrakcija na Zlatiboru: Eko teretana sagrađena od otpadnog drveta sa priobalja Save i Dunava!
Copyright RINA

Specifičan po velikom broju jedinstvenih turističkih atrakcija, Zlatibor je sada dobio još jednu. Na ovoj srpskoj planini otvorena je prva Eko teretana, smeštena u podnožju Šumatnog brda, pored pešačke staze koja vodi do spomenika.

- Eko teretana je nastala kao rezultat ideje da se jedno ekološko zagađenje eliminiše i iskoristi. Jedan od osnivača Eko teretane, profesor sporta Marko Ćirić prepoznao je priliku da se od drveta koje se sakuplja u priobalju reka Save i Dunava i stvara ekološki problem, može iskoristiti i napraviti nešto kreativno. Ručno sakupljajući otpadno drvo sa priobalja reka, sušenjem i polu - mašinskom obradom, uz pomoć volontera, napravio je drvene sprave za trening i vežbanje, koje su deo ove Eko teretane. Projekat je sproveden uz podršku fondacije „Mocart”, rekla je Radmila Đurković, ispred Eko teretane.

Profimedia
 

Eko teretanu svečano su otvorili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, upravitelj Mocart fondacije Borjan Popović, Marko Ćirić profesor fizičkog vaspitanja i idejni tvorac ovog projekta i odbojkašica Milena Rašić.

Ovakvi projekti su veoma važni, jer se menja svest građana i šalje se poruka da je neophodno uložiti što više truda i napora da se sačuva životna sredina, izjavio je Stamatović.

Prisutni su imali priliku da pogledaju film koji prikazuje proces koje je otpadno drvo prošlo od priobalja reka do Eko teretane na Zlatiboru. Eko teretana nalazi se pored pešačke staze koja vodi ka spomeniku i na raspolaganju je svim stanovnicima i posetiocima Zlatibora.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike