Legenda o junaku Pavlu Orloviću: Selo Osonica čuva uspomenu na Kosovsku bitku i tajanstvenu sahranu

22.06.2023

11:11

0

Stručnjaci i arheolozi su tokom sedamdesetih godina prošlog veka posetili ovu lokaciju i pronašli nadgrobnu ploču iz 14. veka

Legenda o junaku Pavlu Orloviću: Selo Osonica čuva uspomenu na Kosovsku bitku i tajanstvenu sahranu
Slika "Kosovka devojka" - Copyright Wikipedia/Uroš Predić 1919

U mirnom selu Osonica, na samo desetak kilometara od Ivanjice, nalazi se istorijsko mesto koje čuva sećanje na jednog od kosovskih junaka, Pavla Orlovića.

Legenda kaže da je upravo ovde, na ivanjičkom tlu, ovaj hrabri vojvoda izgubio bitku za život nakon povlačenja sa boja na Kosovu pre skoro sedam vekova.

Prema predanju koje se s kolena na koleno prenosi u ovom kraju, Pavle Orlović je komandovao jednim delom Lazareve vojske na Kosovu polju. Ranjen u toj veličanstvenoj bici, zajedno sa preživelim vojnicima i ratnicima, povukao se ovim krajem. Sudbina je odredila da na ovom mestu, u selu Osonica, dočeka svoju smrt. Na njegovom posmrtnom odoru izgrađena je crkva brvnara, koja je svedok njegovog herojstva i večne veze sa ovim područjem.

Stručnjaci i arheolozi su tokom sedamdesetih godina prošlog veka posetili ovu lokaciju i pronašli nadgrobnu ploču iz 14. veka. Ova arheološka otkrića potvrđuju legendu koja se prenosi kroz vekove, ukazujući na to da je Pavle Orlović zaista sahranjen na ovom mestu. Tada je crkva brvnara postala sveto mesto i mesto okupljanja vernika.

Kako su godine prolazile, crkva brvnara je zamenjena novom građevinom, crkvom posvećenom Svetom Arhangelu Gavrilu. Ova nova crkva, koja je izgrađena sedamdesetih godina, i danas predstavlja duhovni svetionik meštana ovog kraja. Izuzetnost ove bogomolje leži u njenom fasadnom zidu od cigle, što je izuzetno retka pojava.

Prilikom gradnje nove crkve, meštani su svedočili o otkriću moštiju muškarca krupnije građe. Pretpostavlja se da su ovo posmrtni ostaci slavnog junaka Pavla Orlovića. Po predanjima ljudi koji su učestvovali u izgradnji, mošti su pažljivo položene ispod oltara ove crkve, čuvajući sećanje na hrabrost i žrtvu koju je Pavle Orlović podneo za svoju zemlju.

Iako istorijski izvori ne pružaju mnogo informacija o samom Pavlu Orloviću, poznato je da je bio barjaktar kneza Lazara, kao i da se njegova figura nalazi na čuvenoj slici "Kosovka devojka" Uroša Predića.

Otac Pavla Orlovića, vojvoda Vuk, zapovedao je Orlovim gradom, kasnije poznatim kao Soko Grad, koji se nalazio u blizini reke Drine, nedaleko od današnje Ljubovije. Vojvodu Vuka su u predanjima nazivali i vojvoda Orle ili Oro, pa su njegovi potomci dobili prezime Orlovići.

Wikipedia
Grb Orlovića

 

Selo Osonica, svojim arheološkim nalazima, crkvom posvećenom Svetom Arhangelu Gavrilu i pričama koje se prenose generacijama, postalo je simbol herojstva i večne veze sa Kosovom.
 

Kao duhovni svetionik, ovo mesto pruža priliku da se oda počast hrabrim junacima i da se duboko uroni u istorijsko nasleđe koje i danas živi u srcima meštana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike