Albanski istoričar otima srpsku istoriju na Kosmetu: Smetaju mu car Dušan i knez Lazar

20.09.2020

11:01 >> 11:48

0

Autor: M. I.

Budžovi je napisao knjigu Dardanija - antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena i na engleskom jeziku

Albanski istoričar otima srpsku istoriju na Kosmetu: Smetaju mu car Dušan i knez Lazar
Copyright Printscreen/Youtube, Jorginjoo

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi ocenio je da je istorija tzv. države Kosovo i Albanije u udžbenicima skandalozna,  jer je, prema njegovim rečima, tu prisutan navodni uticaj “neistina srpskih istoričara” na istoriju Albanije.

Kako prenosi Tanjug, Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio tzv. Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

– Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž, ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina – tvrdi Budžovi.

On je okrivio je kosovsku akademiju i albansku akademiju nauka tvrdeći da ih „političke privilegije” navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

– Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom imaju ideološki mentalitet – rekao je on.

Budžovi smatra da su članovi tih akademija vrlo su dobro prilivegovani materijalno te da ih to sprečava da “otkriju istinu”.

– Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni – smatra on.

Budžovi je napisao knjigu „Dardanija – antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena i na engleskom jeziku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike