Na ustaničkom brdu Ljubić niče srednjovekovno selo: Istorija se ne uči samo u knjigama, već mora i da se doživi! (FOTO)

22.06.2023

11:32

0

Istorijski spektakl "Tanaskovi i carski dani" zakazan je za 23. i 24. jun i svedoči da Čačani ne zaboravljaju svoje junake, hrabre vitezove, ali i borce iz Prvog i Drugog srpskog ustanka

Na ustaničkom brdu Ljubić niče srednjovekovno selo: Istorija se ne uči samo u knjigama, već mora i da se doživi! (FOTO)
Copyright Foto: RINA

 Sitno se odbrojava do početka jedinstvene manifestacije na ustaničkom brdu Ljubić u Čačku.

Istorijski spektakl "Tanaskovi i carski dani" zakazan je za 23. i 24. jun i svedoči da Čačani ne zaboravljaju svoje junake, hrabre vitezove, ali i borce iz Prvog i Drugog srpskog ustanka.

- Na brdu Ljubiću podići će se čitavo jedno srednjovekovno selo, biće vitezovi koji će se boriti na konjima, radionice iz streličarstva, kaligrafije, sokolari i bazar. Potomak velikog junaka Tanaska, Dragan Rajić, zahvalio se gradu Čačku koji je prema njegovim rečima uradio jednu impresivnu stvar a to je da se prvi put okupe na jednom mestu svi potomci slavnog junaka, i to na mestu gde je poginuo i gde je sahranjeno njegovo obezglavljeno telo, dok je glava pohranjena u manastiru „Voljavča” u Stragarima gde je i rođen.

Foto: RINA
 

Mnogi sadržaji, mnogo divnih umenika, istoričara, najvećih istoričara koje trenutno imamo, dramskih glumaca, ali i koncert Bilje Krstić koji će se održati 24. juna Sjajni vitezovi pokušaće mlađim generacijama da dočaraju kako se nekad bojevalo za slobodu.

- Po prvi put direktni potomci Tanaska Rajića velikog junaka iz Stragara koji je sahranjen na Brdu Ljubiću će se okupiti i mnogi od njih i upoznati. Iz Srbije ali i iz čitavog sveta okupiće se 46 potomaka, po prvi put videće gde je sahranjen njihov predak i koliko važna ličnost za čitavo srpstvo - rekao je za RINU Milun Todorović gradonačelnik grada Čačka.

Foto: RINA
 

Manifestacija „Carski i Tanaskovi dani” samo je jedan deo bogatog programa u okviru Nacionalne prestonice kulture 2023. koji će se održati do kraja kalendarske godine, a u kojoj će moći da uživaju posetioci svih generacija.

Foto: RINA
 

- Zaista jedna značajna manifestacija novog karaktera kulturno istorijska manifestacija koja će zaista privući pažnju kako naših sugrađana, tako i ostalih posetilaca koji odluče da posete grad Čačak. Izmedju ostalog to i nije jedina manifestacija koja će se odvijati u junu mesecu. Do 28. gotovo neprekidno svaki dan se održavaju programi u gradu Čačku kako na Gradskom trgu tako i na amfiteatru u Ovčar Banji - rekao je Vojin Jakovljević direktor TO grada Čačka.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike