Dva sina Miloša Obrenovića sahranjena su u manastiru Nikolje: Tragična sudbina dece velikog srpskog vladara (FOTO)

21.06.2023

12:01

0

Prema istorijskim podacima smatra se da je knez Miloš imao najviše dece od svih evropskih vladara u poslednjih 200 godina, a napisano je da je poslednje dobio čak u 77. godini

Dva sina Miloša Obrenovića sahranjena su u manastiru Nikolje: Tragična sudbina dece velikog srpskog vladara (FOTO)
Dva Miloševa sina sahranjena u manastiru Nikolje - Copyright Foto: RINA

Jedan od najkontroverznijih sprskih vladara svakako je knez Miloš Obrenović koji je iza sebe ostavio najmanje šesnaestoro dece. Osmoro je dobio u braku sa kneginjom Ljubicom, a osmoro za koje se zna dobio je vanbračno.

Međutim, i pored brojnog potomstva zbog spleta životnih okolonosti i nakon smrti njegovog sina Mihaila, presto su ipak nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

Foto: RINA
 

Zvanično je bio oženjen samo Ljubicom Vukomanović sa kojom je dobio osam sinova i kćeri, ali zbog bolesti čak četvoro dece umrlo je u ranom detinjstvu. Kneginja Ljubica tokom napada Turaka sakrila se u manastir Nikolje u Ovčarsko-kablarsku klisuru i upravo tu su sahranjena njihova dva sina.

- Novorođeni sin kneza Miloša sahranjen je u manastiru ispod starog bora. Zato se tom drvetu posvećivala i još veća pažnja i često su ga posećivali. Drugi sin kao petogodišnji dečak sahranjen je iza zapadnog dela crkve. Taj dečak zvao se Petar i krstio ga je Karađorđe po svom ocu i upravo je to veza kako su Karađorđe i Miloš Obrenović bili kumovi - ispričala je etnolog Snežana Ašanin za RINU.

Foto: RINA
 

Iako ih je imao mnogo, najpoznatija Miloševa ljubavnica je lepa Petrija koju je spasio iz turskog zarobljeništva i doveo u milanovačko selo Gornja Crnuća "da se nađe Ljubici", međutim mlada devojka se ubrzo "našla"Milošu. Kad je saznala za njihovu vezu kneginja se preselila u Kragujevac, da bi potom Miloševa ljubavnica rodila kćerku Veliku. Ljubica je želela da prekine tu aferu, iz Kragujevca je došla u Crnuću pred kneza i njegovu ljubavnicu i ubila je Petriju iz puške na pragu kuće. Od Miloševog besa i smrtne kazne spasilo ju je samo što je u tom trenutku bila trudna.

Foto: RINA
 

Prema određenim istorijskim podacima smatra se da je knez Miloš imao najviše dece od svih evropskih vladara u poslednjih 200 godina, a napisano je da je poslednje dobio čak u 77. godini.

Njegova poznata vanbračna deca koja su rano umrla sahranjena su u dvorištu crkve u Kragujevcu.

Foto: RINA
 

Bonus video:


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike