Narodni heroji Milan Tepić i Tibor Cerna dobijaju ulice u Vranju

21.06.2023

16:13

0

Ulice koje će poneti nova imena heroja iz ratova devedesetih, nalaze se u donjem delu Vranja, kod nekadašnje fabrike "Koštana"

Narodni heroji Milan Tepić i Tibor Cerna dobijaju ulice u Vranju
Vranje - Copyright Printscreen/YouTube/Sa nama na putu

Narodni heroji Milan Tepić, major JNA i Tibor Cerna, vojnik sa Košara, dobiće svoje ulice u Vranju, kao i spomen ploče, piše Telegraf.

Odluku je doneo grad Vranje i to na inicijativu Udruženja "Srpski ratni veterani".

Spomen ploču heroju Tiboru Cerni otkriće njegovi roditelji Kata i Jožef, kao i Ljubinko Đurković, penzionisani pukovnik VS, komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskom korpusa VJ tokom bitke na Košarama.

facebook/istorijskevesti
 

U jesen 1991. godine, major JNA Milan Tepić, je žrtvujući svoj život, u mestu Bedenik kod Bjelovara, digao u vazduh skladište "Barutana", i tako sprečio da padne  u ruke neprijatelju.

Pošto da nije želeo da im ga preda, odlučio je da raspusti vojsku i ostane sam, kako bi ranije minimalno skladište odbranio. Jedini koji se o to naređenje oglušio i ostao do poslednjeg trenutka.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Tibor Cerna, momak od 20 godina, poginuo je na Košarama na Kosovu i Metohiji 27. aprila 1999. godine. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Pre šest godina, u Debeljači kod Kovačice, gde živi porodica Cerna, uz prisustvo najvišeg državnog vrha, heroj sa Košara dobio je svoj spomenik.

Ulice koje će poneti nova imena heroja iz ratova devedesetih, nalaze se u donjem delu Vranja, kod nekadašnje fabrike "Koštana".

"Srpski ratni veterani" iz Vranja organizovaće i niz drugih aktivnosti za goste koji će prisustvovati svečanosti, a neke od njih su i obilazak Spomen sobe Granizona Vranje, polaganje venaca na spomenik nastradalima tokom poslednjih ratova, obilazak murala sa likom ruskog dobrovoljca Alberta Andijeva i ulice Heroja sa Košara.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike