Pripadnici MUP u tri dana izveli 317 evakuacija i spasavanja: Neki upozorenja ne shvataju ozbiljno

18.06.2023

13:28

0

Mnogo kiše je palo, preko 100 litara ovde u proteklih 48 sati. Radićemo na prevenciji da možemo da zaštitimo i fabrike i stanovništvo, zgrade, kao i useve, poljoprivredna dobra - rekao je ministar Gašić

Pripadnici MUP u tri dana izveli 317 evakuacija i spasavanja: Neki upozorenja ne shvataju ozbiljno
Copyright Tanjug/Nebojša Raus

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, imali su 821 intervenciju i 317 evakuacija i spasavanja u protekla tri dana, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u Jagodini, tokom obilaska poplavljene industrijske zone.

- U protekla tri dana je neprekidno angažovano 1.817 naših pripadnika. Nažalost, radili smo i na prevenciji. Tri dana pre ovih velikih padavina naši pripadnici su pokušali, tamo gde imamo indicija da će da dođe do poplavnog talasa, da upozore stanovništvo i sve industrijske zone. Neki to upozorenje ne shvataju ozbiljno - rekao je ministar.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, Gašić se zahvalio pripadnicima Sektora za vanredne situacije na ogromnom trudu, koji su neprekidno sa građanima širom Srbije.

- Pedeset šest vanrednih situacija, to je jako puno. Mnogo kiše je palo, preko 100 litara ovde u proteklih 48 sati. Radićemo na prevenciji da možemo da zaštitimo i fabrike i stanovništvo, zgrade, kao i useve, poljoprivredna dobra - poručio je ministar.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEĆ/ bg
 

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je zahvalio ministru Gašiću na dolasku i istakao značaj njegove podrške na saniranju štete nastale u poslednjih 20 dana, ističe se u saopštenju.

- Mi smo uz pomoć MUP-a, Sektora za vanredne situacije, Crvenog krsta i preduzeća Srbijavode uspeli da odbranimo grad u najvećim delovima. Imamo štete u jednom delu. Ekipe će i dalje biti na terenu, vanredna situacija je u toku, pomažemo građanima, preduzimamo mere da otklonimo štete u narednom periodu - istakao je Stevanović.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini Saša Ignjatović rekao je da je u Pomoravskom okrugu proglašena vanredna situacija u Gradu Jagodini i svim ostalim opštinama, kao i da se saniraju posledice poplava. 

- Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Gradskog štaba trenutno na lokaciji nove industrijske zone vrše crpljenje vode iz ovog poplavljenog područja. Imali smo dosta intervencija, 25 spasenih lica samo u ovom talasu od 15. juna. Evakuisali smo ugrožena lica iz sela Trnava, u naselju Železnički most, prethodno u Dragoševcu, svuda smo na terenu gde je potrebno - poručio je Ignjatović.

Kako je istakao, najbitnije je da nema stradalih lica.

Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština, bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone.

Poplavama su pogođena i lazarevačka sela. Najviše su stradale mesne zajednice Rupovci, Mali Crljeni, Junkovac i Vreoci. Voda se sada povukla i radi se na sanaciji štete.

Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike