Poplave u Srbiji: Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština, evakuisano više od 300 ljudi!

18.06.2023

11:51

0

Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština, evakuisano više od 300 ljudi!
Copyright RINA

Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština, a evakuisano je više od 300 ljudi. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone.

Poplave su napravile probleme širom Srbije. Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika.

Foto: RINA
 

Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

Lazarevac: 154 domaćinstva poplavljena

Poplavama su pogođena i lazarevačka sela. Najviše su stradale mesne zajednice Rupovci, Mali Crljeni, Junkovac i Vreoci. Voda se sada povukla i radi se na sanaciji štete.

Velika Plana - izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Foto: RINA
 

Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani.

Kako su rekli nadležni iz JKP "Miloš Mitrović", zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena.

Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup.

Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma.

Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, kako kažu, noć je protekla mirno.

Vesić: Novi most u Mrčajevcima do godinu i po dana, u Adranima za četiri meseca

Tanjug/Predrag Mitić
 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je za RTS da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju.

Adrani, u toku crpljenje vode iz poplavljenih objekata

Oko 50 kuća je u Adranima kod Kraljeva i okolnim selima bilo pod vodom. Neke su i dalje poplavljenje, a u toku je crpljenje vode iz tih objekata.

Jedan od vlasnika, kojem je kuća poplavljena, kaže da je voda petnaestak centimetara u kući. Ističe da će čitav nameštaj morati da baci, kao i da je kuća bila poplavljena i pre nekoliko godina.

MUP
 

Radovan Peković iz Civilne zaštite navodi da su kao i uvek do sada bili jedna od karika u odbrambenom lancu koji čini Štab sektora za vanredne situacije.

- Mi smo, pored brojnih aktivnosti, koje su bile i preventivne i u pomaganju podizanja odbrambenih nasipa, punjenju džakova, evakuacijama, prvenstveno zavređivali osmehe naših građana, a sa druge strane dobijali pohvale koje su najveća nagrada i najbolja plata, jer ljudski je primati, a božanski davati - kaže Peković.

Demirović: Crveni krst trenutno u 24 sredine

Stručni saradnik za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije Ranko Demirović kaže za RTS da su trenutno u 24 sredine, kao i da deluje preko 250 jedinica koje su osposobljenje za delovanje u nesrećama.

Todorović: Period obilnih padavina na izmaku, naredne sedmice pravo letnje vreme

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da je period sa intenzivnim i obilnim padavina na izmaku, da će danas biti pretežno sunčano, a jedino je na krajnjem istoku moguća slaba kiša ili kraći pljusak.

- Naredne sedmice, od sutra, pravo letnje vreme sa temperaturama oko 30 stepeni ili koji stepen više. Pretežno sunčano vreme, ali bih napomenuo da bi do petka ponegde mogla da bude pojava nekih kraćih pljuskova, pre svega u planinskim predelima, bez nekih većih količina padavina - rekao je Todorović.

MUP
 

Ukazuje da naznaka promene vremena postoji za noć petak na subotu, 23. na 24. jun.

- Tada će opet biti naoblačenje sa lokalnim pljuskovima, ne u svim mestima. Mogao bi negde da bude ponovo neki jači pljusak sa lokalnim efektom i uz manji pad temperature za nekoliko stepeni - dodaje Todorović.

Od 24. juna do kraja meseca temperature će biti bliže prosečnim vrednostima od 25 do 28 stepeni.

Ističe i da ga broj dana sa količinom padavina nije iznenadio i napomenuo da su prethodna dva juna bili sušni.

- Ali kada pogledamo jun mesec godinama unazad, bila je uveki 2018, 2019. i 2020. godin slična situacija, lokalno jaki pljuskovi, velike količine padavina, pojava bujica. Rekao bih da nema ništa novo, pitanje je samo na terenu kako se to odražava i zavisi od lokacije gde su bili ti pljuskovi - ističe Todorović.

AMSS: Oprez u vožnji zbog nanosa zemlje i kamena na putevima gde su se izlile reke

U Srbiji se, zbog najavljenog sunčanog vremena danas i narednih dana, očekuje stabilizacija putnih pravaca, ali je potreban oprez zbog mogućih nanosa zemlje i kamena na onim putnim pravcima na kojima je došlo do izlivanja reka, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Zbog padavina koje su prethodnih dana zadesile neke delove Srbije, usledile su poplave i odroni, pa na tim mestima AMSS savetuje povećanu opreznost vozačima.

Neka od tih područja su Kraljevo, Čačak, Mladenovac, Novi Pazar, Jagodina.

Odroni su na području Majdanpeka, Kučeva, Kraljeva, Kruševca, Ovčar Banje prethodnih dana uslovljavali prekide u odvijanju saobraćaja, a njihova učestalost očekivana je i u narednim danima, pa AMSS savetuje pažljiviju vožnju kroz useke i klisure. 

U Novom Pazaru proglašena vanredna situacija

U Novom Pazaru i Kragujevcu juče je proglašena vanredna situacija zbog poplava. Vanredno je u 53 grada i opštine. Evakuisano je više od 300 ljudi iz poplavljenih područja.

Otklanjaju se posledica poplava širom Srbije.

Vojska Srbije postavila je pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče. Time je više stotina domaćinstava tog sela povezano sa Novim Pazarom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike