U Kraljevu četvrti poplavni talas ovog proleća: Odbrana grada i dalje na snazi i oprezu

17.06.2023

15:45

0

Vodostaj Zapadne Morave, prema rečima Radoice Kočovića, člana Gradskog veća zaduženog za vanredne situacije u Kraljevu, u postepenom je opadanju, kao i nivoi obližnjih bujičnih vodotokova drugog reda u slivu ove reke

U Kraljevu četvrti poplavni talas ovog proleća: Odbrana grada i dalje na snazi i oprezu
Copyright RINA

Nakon teškog dana i neizvesne noći, situacija sa izlivanjem bujica i visokim vodostajem reka u kraljevačkom kraju polako se smiruje, ali su sve gradske, komunalne i druge službe konstantno na terenu aktivno učestvujući u preventivnom delovanju, kao i u otklanjanju posledica.

Vodostaj Zapadne Morave, prema rečima Radoice Kočovića, člana Gradskog veća zaduženog za vanredne situacije u Kraljevu, u postepenom je opadanju, kao i nivoi obližnjih bujičnih vodotokova drugog reda u slivu ove reke.

- I dalje je na snazi odbrana od poplava u okviru koje su postavljeni džakovi i mobilne brane u Grdici, Šeovcu i Adranima odakle smo preventivno evakuisali petoro osoba. Pik ovog poplavnog talasa prolazi kroz Kraljevo i uz najavljenu stabilizaciju vremenskih prilika očekujem da se svi vodotokovi vrate u svoja korita, a voda postepeno povuče iz poplavljenih dvorišta, stambenih i pomoćniih objekata, To će, verovatno, ići sporo jer je zemlja potpuno natopljena – kaže Kočović.

Prema njegovim rečima, „putarske“ ekipe uspele su da osposobe prohodnostt na većini lokalnih i nekategorisanih puteva koji su se našli na udaru bujica i odrona. Obimnija sanacija uslediće kada prestanu padavine.

Osim toga, predstoji i mehanička asanacija, a potom i dezinfekcija poplavljenih područja u Drakčićima, Samailama, Mrsaću, Miločaju, Adranima, Grdici, Šeovcu, Ratini, selima podno Kotlenika i Gledićkih planina.

Prema rečima stručnjaka kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje, voda gradskog vodovoda u Kraljevu je ispravna za piće, a preventivno su iz sistema isključena dva crpna izvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike