Čudo prirode: Najveći orah na Balkanu raste u Ljubić polju (FOTO/VIDEO)

19.04.2023

13:53

0

Momir ga je posadio pre 36 godina i uložio mnogo truda i rada kako bi od njega nastao pravi gorostas

Čudo prirode: Najveći orah na Balkanu raste u Ljubić polju (FOTO/VIDEO)
Najveći orah na Balkanu - Copyright RINA

Da je u dolini Zapadne Morave zemlja i te kako plodna, najbolje pokazuje na desetine hektara pod zasadima voća i povrća, međutim, u svemu tome, u Ljubić polju već skoro četiri decenije ističe se jedan poseban primerak.

Naime, Momir Marinović (83) 1987. godine posadio je orah koji je za sve ove godine izrastao u pravog gorostasa i zbog svojih dimenzija smatra se najvećim na Balkanu. Obim stabla ovog prirodnog džina je dva metra i 90 centimetara, a prečnik krošnje u vreme vegetacije duži od 20 metara.

- Sadnicu sam kupio u Institutu za voćarstvo u Čačku i posadio je. Od pete godine ovaj orah rađa svake sezone. Uložio sam puno i truda i rada oko njega za sve ove godine, tako da je to najverovatnije razlog što je dostigao ove dimenzije. Pazio sam i brinuo da ga ništa ne ošteti, i dosta toga u našem dvorištu prilagođavalo se upravo ovom orahu. Ovaj orah odoleo je svim vremenskim prilikama i neprilikama za ovih 36 godina - kaže Momir.

Prinos može da varira iz godine u godinu, ali vlasnik je zadovoljan rodom koji ubira. Čačanin ističe da je orah zahtevna voćka i da se o njoj stalno mora voditi računa. Važni su đubrenje, prskanje, održavanje, jer vrlo često može biti i na udaru grinja. Ali ono što je posebno važno jeste već pomenuta plodna moravska zemlja.

- Jako je važno zemljište na kom je posađen. Plodno i lakorodno, samo je rastao. Njegov koren je prošao i dubinu korita Morave. Dok je stablo bilo manje lakše je bilo održavati ga nego sad, ali svakako ništa ne prepuštamo slučaju. Osim ovog stabla, imam još jedan zasad oraha. Ništa mi ne pada teško, zadovoljstvo mi pričinjava kad radim - dodaje Momir, koji iako gazi devetu deceniju, ima elana i snage kao mladić.

Da je reč o orahu vanserijskih dimenzija, potvrdili su i straučnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku, u kojem je nekada davno i kupljena ova sadnica.

- Važno je pridržavati se svih saveta, a gospodin Marinović sve ovo vreme primenjuje neophodne mere i radnje. Održava voćke po savremenim sistemima, orezuje ih leti i zimi i u njegovom zasadu zaista ima šta da se vidi. Orah traži puno uloženog truda i znanja - izjavio je dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike