Neverovatan podvig doktora-planinara iz Kragujevca, kapa dole majstore: Dragan osvojio jedan od najviših i najopasnijih vrhova na svetu

19.04.2023

07:58

0

Doktor je nakon sedam dana baš na Vaskrs osvojio vrh Anapurna na Himalajima koji sa nadmorskom visinom od 8.091 metara spada u deset najviših vrhova na svetu

Neverovatan podvig doktora-planinara iz Kragujevca, kapa dole majstore: Dragan osvojio jedan od najviših i najopasnijih vrhova na svetu
Dragan na vrhu Himalaja - Copyright Foto: RINA

Za alpinistu Dragana Čelikovića ne postoji prepreka koja bi ga sprečila da učini ono što naumi. Ovaj doktor iz Kragujevca, dugogodišnji planinar i zaljubljenik u prirodu, uspeo je da ostvari podvig o kojem drugi mogu samo da maštaju. On je nakon sedam dana baš na Vaskrs osvojio vrh Anapurna na Himalajima koji sa nadmorskom visinom od 8.091 metara spada u deset najviših vrhova na svetu.

Njegov podvig utoliko je veći, jer se ovaj uspon smatra jednim od najopasnijih zbog čestih lavina u kojima je do sada stradao veliki broj planinara. 

- Planina je zaista teška i zahteva ozbiljnu fizičku spremnost i mentalnu snagu. Uspon je trajao sedam dana, a od 2.700 metra kreće samo penjanje, a ledena vertikala je oko 15 do 20 metara. Ja sam uspeo jedini pešice da se vratim u kamp, iz našeg tima dvoje je stradalo a bilo je i oko 30 spasilačkih letova koji su prevozili povređene planinare, priča za RINU Dragan.

Foto: RINA
 

Međutim, ovaj vrh na Himalajima nije jedini svestki dzin koji je ovaj Kragujevčanin ostavio pod nogama. Pre 13 godina osvojio je najveći vrh na svetu, Mont Everest, ali i Kančendžungu na kojoj se nalazi treći najviši vrh na svetu. 

- Anapurna me je podsetila upravo na Kančendžungu na koju sam se popeo pre 12 godina. Tada sam se jako razboleo i stalno ponavljam da bih tada umro da mi nepaslki čuveni planinar i spasilac Mingma Sherpa nije pomogao. Tada sam se izvukao živ, ali sam iz te situacije i načinjenih grešaka izvukao i jako važne pouke i više se nikad nisam ozbiljno razboleo na ekspediciji. Sada sam na primer, devet dana spavao na temperaturi od minus 25 stepeni i evo me zdrav sam. Malo samo kašljucam, sedim u hotelu i kuvam čajeve već drugi litar, rekao je ovaj planinar koji se još uvek nije vratio za Srbiju. 

Dodaje da se na ovaj vrh, kako kaže, popeo školski, uprkos činjenici da je on bio najstariji u timu ništa ga nije pokolebalo. Zahvaljujući velikom tehničkom iskustvu ostvario je još jedan planinarski cilj. Zbog njegovih dosadašnjih dostignuća, ime Dragana Čelikovića definitivno će zauvek biti upisano u istoriju srpskog planinarstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike