Skriveni "dragulj" na samo 20 minuta od Beograda, u novom ruhu: Počinje rekonstrukcija Borkovačkog jezera! (FOTO)

19.03.2023

20:49

1

Ovo jezero smešteno u blizini Fruške Gore nezaobilazna je oaza za sve ljubitelje prirode

Skriveni "dragulj" na samo 20 minuta od Beograda, u novom ruhu: Počinje rekonstrukcija Borkovačkog jezera! (FOTO)
Budući izgled Borkovačkog jezera - Copyright Facebook/predsednik opštine Ruma

Na samo 20 kilometara od Sremske Mitrovice, a na oko 60 od Beograda, nalazi se skriveni dragulj opštine Rume - Borkovačko jezero, koje bi trebalo da do 2024. godine zasija novim sjajem i tako postane centralna izletišna tačka Vojvodine!

Ovo jezero smešteno u blizini Fruške Gore nezaobilazna je oaza za sve ljubitelje prirode, kao i kupača, ali i ribara, koji gotovo svakodnevno dolaze na ovo mesto kada je lepo vreme, a naročito leti. 

Facebook/predsednik opštine Ruma
 

Prema rečima predsednice opštine Ruma, Aleksandre Ćirić, u narednih sedam do 10 dana počeće veliki infrastrukturni radovi na Borkovačkom jezeru.

- Radovi će se odvijati u dve faze, pri čemu će se u prvoj fazi urediti plaža, propratni sadržaji (plažni mobilijari, objekti, tuševi, kabine za presvlačenje i sl) i gejzir, dok će se u drugoj fazi izgraditi novo priobalje sa šetalištem, vidikovcem iznad vode sa pilonom, srediti brana na jezeru, izgraditi pešačko biciklistička staza oko jezera i spomenik posvećen Srpskoj porodici visine 11 metara - najavila je predsednica opštine. 

Facebook/predsednik opštine Ruma
 

Ćirićeva je dodala da će sa sređivanjem plaže paralelno krenuti i radovi na Borkovačkom kanalu.

- On će biti popločan od ulice 15. Avgust do Borkovačke šume, uz koji će biti izgrađena i pešačko-biciklistička staza sa osvetljenjem, klupama i mobilijarem za vežbanje.

Radovi će biti obimni, očekujemo da sve faze završimo do kraja 2024. godine, ali verujemo da će se isplatiti jer će doneti značajne benefite za sve naše sugrađane - istakla je ona.

Facebook/predsednik opštine Ruma
 

- Izletište Borkovac je i do sada bilo omiljeno mesto za odmor i rekreaciju naših sugrađana, a uređenjem i poboljšaljem sadržaja želimo da to i ostane, kao i da postane omiljeno mesto i svih koji dolaze u Rumu”, dodala je predsednica.

Rešavamo problem višedecenijskog nemara koji je ovde postojao, radovi na trim stazi koje smo obećali su završeni, takođe, neposredno uz stazu postavljene su i nove sprave za vežbanje. Rešeni smo da uredimo izletište koje je Rumljanima omiljeno za odmor i rekreaciju, ali namera nam je da ovaj prostor privuče i ljude iz okruženja”, izjavila je predsednica Ćirić.

Predsednica opštine je zakjučila da će pored poboljšanja kvaliteta života građana, ovi radovi doprineti razvoju turizma u Rumi. 

Kako jezero sada izgleda? 

Iako je prvobitna namena jezera bila navodnjavanje zemljišta, danas služi i prepoznata je kao turistička atrakcija i kao mesto za odmor u prirodi. 

Usled višegodišnje zapuštenosti i ne ulaganja, ovaj vojvođanski "dragulj" više nije toliko reprezentativan za svoje posetioce - sama plaža i šetalište, prilično su bili zapušteni, te je ova inicijativa donela sa sobom ogromnu šansu za razvoj turističkog potencijala i naišla na ogromno oduševljenje Srba.

Opština Ruma
 

Da bi se ceo ovaj poduhvat mogao realizovati, nadležni su nedavno morali da uklone 30-ak nelegalnih objekata, poput kamp-prikolica i nelegalnih vikendica, koji su bili sagrađeni na priobalju ovog jezera, upravo zbog uređenja čitavog izletišta. 

Tada je predsednica opštine istakla da ne postoji osnov za legalizaciju tih objekata, te da su oni apelovali na sugrađane da sami uklone bespravne vikendice.

Njegovom rekonstrukcijom, posetioci će dobiti modernije ležaljke i suncobrane, ali i sam prilaz vodi, te će celokuan utisak uživanja na Borkovačkom jezeru biti gotovo morski! 

Raj za ribare

Facebook/predsednik opštine Ruma
 

Borkovačko jezero raj je za ribolovce iz cele zemlje, jer je vrlo bogato ribljim fondom. Osim smuđa, šarana i soma, ovde je moguće upecati i babuške, ali i vrstu poznatu kao američki somić, kao i druge vrste ribe.

Posebno su interesantna dva pravila koja ribolovci moraju da poštuju ukoliko žele da u svom hobiju uživaju na ovom jezeru.

Prvo je da u toku noći ne smeju ići na pecanje, jer je na Borkovačkom jezeru zabranjen noćni ribolov.

Drugo je možda još zanimljivije. Ukoliko se dogodi da ulove ribu čija težina prelazi osam kilograma, njihova je obaveza da je vrate nazad u jezero.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike