Ostrvo usred jezera na kom živi samo nekoliko stanovnika i svi se prezivaju isto: Srpski Bled na Zapadnoj Moravi ostavlja bez daha!

16.11.2022

22:50

0

Sa vrha Кablara puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave

Ostrvo usred jezera na kom živi samo nekoliko stanovnika i svi se prezivaju isto: Srpski Bled na Zapadnoj Moravi ostavlja bez daha!
Copyright Foto: RINA

Кada se polovinom prošlog veka formiralo jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarsko klisuri priroda je nakon toga odradila fenomenlan posao i sama napravila specifične i fascinantne pejzaže koji naročito tokom jesenjih dana, sa spektrom boja koje se prelivaju na suncu, oduzimaju dah posetiocima.

Sa vrha Кablara puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, a u dolini ove planine brojni putnici namernici zastanu na trasi starog puta ka Čačku, pitajući se da li je pred njihovim očima sinuo čuveni Bled. Ostrvo Pejice smešteno u klisuri pravi je dragulj i neodoljivo podseća na prelepi lokalitet u Sloveniji.

- Ostrvo Pejice nastalo je kada se formiralo i jezero 1954. godine. Na njemu živi nekoliko porodica i svi se prezivaju Pejice. Osim ovih meštana, ima oko 30 vikendica, pa preko sezone broj stanovnika na ovom ostrvu bude duplo povećan. Svakako jedan od prelepih lokaliteta u Ovčar banji koja sa sobom nosi veliki turistički potencijal. Vožnja katamaranom pored ostrva nezaboravan je doživljaj i neretko se dešava da ga turisti često porede sa ostrvom u Sloveniji, i nazivaju "srpski Bled" - rekao je Vojin Jakovljević direktor TO Čačak.

Foto: RINA
Ostrvo Pejice

Ovaj lokalitet u Ovčar Banji do sada se pokazao kao pravi raj za profesionlane i fotografe amatere, koji upravo ovde svojim objektivima prave fotografije koje kasnije zahvaljući društenim mrežama obilaze Evropu i svet.

Pored ostrva Pejice, u uklještenim mendrima Zapadne Morave smestilo se i polustrovo na kom se nalaze dve srednjovekovne svetinje manastiri Jovanje i Uspenje. Sva ova lepota i bogato kulturno-istorisjko nasleđe već godinama unazad privlače posetioce na malu, srpsku Svetu Goru, a ove sezone oboreni su rekordi kad je u pitanju broj turista koji su posetili ovaj kraj.

- Broj ostvarenih noćenja je već do septembara 2022. bio na nivou čitave prethodne godine. Bilo je dosta organizovanih poseta, a za vožnju katamaranima kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru čitavu sezonu se tražilo mesto više. To je svakako jedan od aduta po kojima se boravak u ovom delu Srbije prepoznaje. Zahvaljujući velikim ulaganjima Vlade RSrbije, Ovčarsko-kablarska klisura je postala jedna od najposećenijih destinacija. Nastavićemo dalja ulaganja i u naredne dve godine - dodao je Jakovljević.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike