Neverovatna poruka majke prirode: Jezero u obliku srca smestilo se upravo u srcu Šumadije!

30.08.2022

05:15

0

Neobično srcoliko jezero nazvano je Bubanj

Neverovatna poruka majke prirode: Jezero u obliku srca smestilo se upravo u srcu Šumadije!
1661793090kragujevac-jezerou-obliku-srca-fotorina6 - Copyright RINA

Da priroda može biti i te kako nepredvidiva i da su svuda oko nas posebni znaci najbolje dokazuje i jezero smešteno na samo jedan kilometar od centra Kragujevca. Za ovaj srpski grad često se kaže da je srce Šumadije, a upravo u njemu smestilo se nesvkidašnje jezero ni manje, ni više već upravo u obliku srca.

- Akumulacija je nastala na prostoru bivše ciglane, sedamdesetih godina prošlog veka. Nastalo je od nekoliko manjih bara, koje su vremenom rasle, sve dok se nisu spojile u ovo što vidimo danas. Jezero ima površinu od oko 3,5 hektara, a prosečna dubina iznosi jedan metar. Ukoliko se snimi iz dronom i pogleda iz ptičije perspektive kasno se vidi da je jezero u obliku srca, što je samo po sebi raritet u našem gradu, ali i u našoj zemlji - kazali su u gradskoj turističkoj organizaciji ovog grada.

 

Neobično srcoliko jezero nazvano je Bubanj, po čijem imenu nosi ceo jedan deo grada. Ovo je jezero jedno od tri, koja se nalaze na teritoriji ovog grada nastalo prirodnom putem i napaja se sa izvora Bubanj i padavinama. Osim za posetioce koji često prave predah na ovom mestu, jezero je veoma popularno među ribolovcima, a najčešći se mogu upecati primerci štuke, bodorka, šarana, karaša i amura. Osim riba, jezero krasi i veliki broj različitih vrsta ptica.

- Leva strana obale je uređena, sa plažom u dužini oko 800 metara, šetalištem, klupama, stolovima, terenima za odbojku. Nedaleko od plaže se nalaze i različiti ugostiteljski objekti, koji upotpunjuju turističku ponudu - ističu u ovoj organizaciji.

Pored jezera Bubanj, na turstičkoj mapi Kragujevca, nalazi se jezero Šumarice, koje je smešteno na tri kilometra od centra grada, unutar kompleksa Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, ali i Grošničko jezero koje je sagrađeno pred Drugi svetski rat za potrebe vodosnabevanja Kragujevca.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike