Na planinama sneg pada satima i zadržava se na kolovozima: Putari na terenu 24 sata rade na čišćenju deonica!

27.01.2023

12:57

0

Autor: J. J.

Na kritičnoj tački Golije, na putnom pravcu Preko Brdo - Odvraćenica, koji spaja Ivanjicu sa Novim Pazarom za sada je prohodno

Na planinama sneg pada satima i zadržava se na kolovozima: Putari na terenu 24 sata rade na čišćenju deonica!
Copyright Foto: RINA

Sneg na teritoriji Zapadne Srbije pada satima, a za sada nije izazvao veće probleme i zastoje u saobraćaju. Putari su sve vreme na terenu i rade na čišćenju deonica po prioritetima.

Na kritičnoj tački Golije, na putnom pravcu Preko Brdo - Odvraćenica, koji spaja Ivanjicu sa Novim Pazarom za sada je prohodno.

- Putevi Ivanjica uveli su 24-časovno dežurstvo kako bi ovu saobraćajnicu držali prohodnom. Daje se maksimum kako bi deonica bila pročišćena, ali zbog nezahvalnih karakteristika terena apelujemo na sve vozače da na put nikako ne kreću bez pune zimske opreme -  izjavio je za RINU Vitomir Arsović iz JP Putevi Ivanjica.

Magistralni put koji vodi ka Crnoj Gori, prohodan je za saobraćaj i nema zastoja, a ni zabrana za teretni saobraćaj.

RINA
 

- Tokom noći na kolovoz je palo oko dva centimetra snežnog pokrivača, ali 15 mašina užičkih Puteva, rada na održavanju svih glavnih putnih pravaca i održavaju ih prohodnim -  rekao je Alen Mušanović iz JP Putev Užice.

Podsetimo, naredne sedmice se očekuje snažan ciklon.

- Početkom sledeće sedmice veoma snažan ciklon premeštaćse se sa severa Evrope ka istočnoj i on će perifernim delom zahvatiti i Srbiju, a hladni front u sklopu njega obodnim delom preći će preko Srbije, tako da će sa severoistoka i severa prodrazi i hladna vazdušna masa. U noći ka utorku u severnim, a u utorak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, prolazno uz jak severozapadni vetar - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Maksimalna temperatura biće u neznatnom porastu, a po prodoru hladnog fronta u padu, uz jak severozapadni vetar. Nakon pada u ponedeljak, u utorak sledi porast vazdušnog pritiska, pa će u sredu biti suvo, ali u četvttak će još jedan identintičan sistem pogoditi Srbiju, uz prolazne i slabe padavine.

RINA
 

- Prema trenutnim prognozama nakon 5. februara ojačaće termički visinski greben, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, uz visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti suvo, stabilno i toplije, uz maksimalne temperature od 5 do 10 stepeni, dok se u jutarnjim časovima očekuju magla i slab mraz - zaključuje Đurić.

Iako nas narednih dana očekuje vreme u skladu sa kalendarom, iako će biti snega, one prave zime nema na vidiku, osim na planinama koje imaju idiličnu zimsku sliku sa i više nego dovoljno snega, a planinski centri na većim visinama sa prethodnims nežnim padavinama obezbedili su zasigurni prirodni snežni pokrivač u narednih mesec i po dana.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 1 do 5 stepeni, one će u narednom periodu biti u skladu sa kalendarom. Do kraja januara i tokom prvih dana februara vreme će u potpunosti biti u skladu sa kalendarom, da bi nakon 5. usledilo otopljenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike