Sela kod Nove Varoši odsečena od sveta, reka Tisovica odnela šest mostova: Vanredna situacija na snazi, palo 20 cm snega (FOTO)

24.01.2023

10:21

0

Ne možemo nikud, deca nisu mogla da odu u školu, a od sveta je odsečeno tridesetak kuća, kažu meštani

Sela kod Nove Varoši odsečena od sveta, reka Tisovica odnela šest mostova: Vanredna situacija na snazi, palo 20 cm snega (FOTO)
Copyright RINA

Poplavni talas se povukao, a osim u Prijepolju i Priboju, pravu pustoš iza sebe ostavio je u nekoliko sela u okolini Nove Varoši. Najkritičnije je u Tisovici, gde je nabujala reka odnela mostove preko istoimene reke i mešane ostavila odsečene od sveta.

- Ne možemo nikud, deca nisu mogla da odu u školu, a od sveta je odsečeno tridesetak kuća. Ovo je dugogodišnji problem, jer kad Tisovica nabuja odnese cevi koju su postavljene u reku i koje služe kao most. Potpuno smo nemoći - kažu za RINU meštani Tisovice.

Pred naletom bujičnih poplava na reci Tisovici, koja svake godine zadaje velike muke, uništeno je šest mostova. Predsednik opštine Radosav Vasiljević istakao je da na sve načine pokušavaju da pomognu ugroženim meštanima. Radi se na sanaciji porušenih mostova kako bi u naredna dva dana bili osposobljeni, a meštani dobili najkraću vezu. Oni sada imaju alternativne, zaobilazne pravce koje mogu da koriste, ali je na taj način put do škole ili grada višestruko duži.

- Svim kućama izlazimo u susred kada su hitni slučajevi u pitanju. Mora se znati da se ne može preko noći sanirati sve što je ovo nevreme izazvalo. Mi ćemo sa našim ekipama sve vratiti u pređašnje stanje u najkraćem vremenskom periodu. Meštani Tisovice nisu jedini koji su usled naleta bujičnih poplava ugroženi. Meštani sela Mašovići takođe su izgubili vezu sa centrom opštine. Reke u ovom perodu divljaju i mnogo štete nanose na putnoj infrastruturi - rekao je Vasiljević.

 

RINA
 

 

Još 20 centimetara novog snega palo i na Zlatiboru

Sva sela u novovaroškoj opštini od jutros su pod debelim snežnim pokrivačem. Iako se sneg koji je nedavno pao još uvek nije otopio, sada je palo još dodatnih 20 centimetara, pa na pojedinim planinskim prevojima ima snega i preko pola metra.

- Angažovali smo sve naše službe kako bi na teritoriji grada, ali i na seoskom području, saobraćaj funkcionisao nesmetano. Grad se čisti svakodnevno, dok se u udaljenim selima čisti po prioritetima. Ukoliko sneg nastavi da pada, moraćemo sve naše ekipe koje su u pripravnosti da uključimo, ali i da delimo raonike kako bi meštani čistili nekategorisane puteve - kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš za agenciju RINA.

Tokom noći na Zlatiboru i Kadinjači palo je oko 20 cenimetara snega. Nove snežne padavine nisu prouzrokovale veće probleme u saobraćaju.

- Uspevamo da sve putne pravce držimo prohodnim. Angažovali smo više od 20 vozila koja svakodnevno čiste puteve prvog i drugog reda i za sada nema zastoja u saobraćaju. Najviše snega palo je na prevoju Debelo brdo koji spaja Bajinu Baštu i Valjevo, gde je palo nešto više od 15 centimetara, ali je mokar sneg koji se brzo topi i nema zastoja - kazao je Alen Mušanović iz "Puteva Užice".

On apeluje da oni koji se upute ka zapadu zemlje ne kreću bez adekvatne zimske opreme, koja bi u ovim danima mogla biti spasonosna.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike