Verovali ili ne, voćari se ove godine raduju zahlađenju: Sunčani dani pokrenuli vegetaciju i prete da desetkuju rod!

10.01.2023

14:10

0

Stručnjak iz Instituta za voćarstvo daje savete zlata vredne

Verovali ili ne, voćari se ove godine raduju zahlađenju: Sunčani dani pokrenuli vegetaciju i prete da desetkuju rod!
Sunčani dani pokrenuli vegetaciju - Copyright RINA

Iako je tek sad stiglo zahlađenje u zapadnu Srbiju i temperature konačno liče na prave zimske, pitanje je kako će se prethodni topli dani odraziti na ovogodišnji rod voća. Činjenica je da vremenski rolerkoster ne odgovara meteoropatama, ali ni poljoprivrednicima.

- Voće je trenutno u fazi dubokog fiziološkog mirovanja, određeni procesi polako kreću i u zavisnosti od daljeg razvoja situacije videćemo šta će se desiti. Biljke miruju, ali vremenski uslovi, pogotovo visoke dnevne temperature, nisu ni noću tako hladne kakve bi trebale da budu, polako inciraju, pratićemo situaciju šta će se dešavati u narednom periodu - rekao je dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo.

RINA
 

Najavljena promena vremena i naglo zahlađenje u narednom periodu, prema njegovim rečima, povoljno će uticati na voće i biljke, jer bi niže temperature trebalo da zaustave već pokrenute procese.

- U tim situacijama ono što proizvođači mogu da urade pogotovo kod drvenastih voćnih kultura jeste da urade adekvatnu rezidbu i na taj način, uklanjanjeim fiziološki najaktivnijih delova na stablu dolazi do usporavanja vegetacije. Naravno, treba voditi računa o redosledu izvođenja te operacije, jer ovi vremenski uslovi doprinose razvoju određenih patogena za koje proizvođači poslednjih godina jako teško nalaze način da se reše. To su pre svega baktrerije koje podižu tačku mržnjenja, a dobro znamo da su neki preparati, takozvani "antibiotici", kod nas na tržištu zabranjeni. Proizvođači moraju sve te neke mere i preventivu da urade - dodaje Leposavić.

On takođe savetuje stručnjake da bi bilo poželjno okrečiti stabla i izvršiti dodavanje bakarnih preparata koji imaju bakterocidno dejstvo i na taj način preduprediti štete koje mogu nastati. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike