Ana iz Topole pravi najkreativniju zimnicu u Srbiji: U tegle zajedno stavlja i voće i povrće

20.09.2022

20:52

0

Različite boje i ukusi, zato kažem da je spoj nespojivog - ističe Ana Nikodijević

Ana iz Topole pravi najkreativniju zimnicu u Srbiji: U tegle zajedno stavlja i voće i povrće
1663696738TEGLE13102018- - Copyright RINA

Zahuktala se sezona spremanja zimnice, domaćice se trude da ona bude ukusna i posebna, ali Ana Nikodijević iz sela Ovsište kod Topole otišla je korak dalje i napravila najkreativniju zimnicu u Srbiji. Ona u tegle zajedno stavlja i voće i povrće, a svaki komadić posebno je izrazbaren.

- Različite boje i ukusi, zato kažem da je spoj nespojivog. Pasterizacija bez hemije, pa se u mojoj zimskoj salati ili turšiji nalazi i voće. Sve je raznolikog oblika, cvetići, smajlići, sve je to poklon mojim mušterijama i nešto što je meni jako bitno, ta poruka koju ostavljam njima, kojima je, pored ukusa, važno i da to lepo izgleda - kaže Ana.

Ljuta paprika i grožđe je jedna od kombinacija koju je još pre nekoliko godina uvrstila u zimnicu. Ni sama nije znala kakav će ukus biti, ali fruktozni šećer mu daj poseban ukus. Još jedna neobična kombinacija koja obećava jeste oskuruša sa ljutom paprikom.

RINA
 

- Ja sam sigurna da svaka moja tegla koja stigne do mušterija nosi njima poruku, smajlići da veruju u sebe, a cvetići da veruju u budućnost. Ima dana kada prevaziđem sebe i radim ceo dan, ali ovaj deo zimnice meni je kao odmor, opuštanje. Najteži je ajvar, ali on je druga priča, jer onda, kako ja volim da kažem, odmaram mozak - kaže ova domaćica.

Za Anu je privilegija da u današnje vreme radi ono što voli, a kada, kako kaže, to radi sa dozom upornosti, volje i želje, uspeh je neminovan. Njena primarna delatnost je poljoprivreda i preradu je započela prvenstveno radi školovanja dvoje dece.

- Kada sam započela proizvodnju, sirovine sam koristila iz svog voćnjaka i povrtnjaka. Vremenom, proizvodnju sam proširila, tako da sada povrće i deo voća uzimam od poljoprivrednika isključivo sa ovih prostora, iz oplenačkog kraja koji je prepoznatljiv po najkvalitetnijem voću, a verujte, ja vam tvrdim i povrću. Moja proizvodnja ne može biti industrijska, ovo radim samo ja i želim da zadržim kvalitet koji se može prepoznati u svakoj tegli u više od 80 vrsta zimnice - rekla je Ana.

Njena radna sezona počinje krajem aprila od sirupa od zove i završava se zimskom salatom, odnosno turšijom, krajem decembra. Za nju, kaže, nema zime, jer voli svoj posao a kada iskoristiš plodnu zemlju oplenačkog kraja, možeš od toga i da zaradiš.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike