Čudo prirode na planini Bukulji: Pojavile se pečurke usred zime!

10.01.2023

10:48

0

Obično se pojavljuju krajem leta i početkom jeseni, u ovom periodu ih nikada nisam našla - kaže Jelena Matić iz Aranđelovca

Čudo prirode na planini Bukulji: Pojavile se pečurke usred zime!
Pečurke usred zime - Copyright RINA

Izuzetno visoke temperature za ovo doba godine izmamile su ne samo pojavu visibaba u Srbiji, već i verovali ili ne pečuraka. Prvi praznični i sunčani dani januara bili su idealna prilika za šetnju po prirodi, pa je Jelena Matić iz Aranđelovca koja je odmor iskoristila upravo na takav način, prošetala do planine Bukulje, ne sluteći da će tamo videti pravo čudo prirode.

Prolazeći kroz šumovite delove ove prelepe planine pronašla je gljive usred zime.

- Obično se pojavljuju krajem leta i početkom jeseni, u ovom periodu ih nikada nisam našla. Ubrala sam nekoliko primeraka "sunčanice", koje su podjednako dobrog kvaliteta kao i u sezoni branja, a ukus im je fantastičan. Inače je ima u svim šumama i na svim nadmorskim visinama, po obodima livada. Najlepeša je pohovana, a veći primerci su idealna podloga za picu - rekla je Jelena Matić iz Aranđelovca.

Inače, sunčanica je još poznata i pod imenima kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, ima je i u voćnjacima.

Veoma je česta, a raste na raznim nadmorskim visinama u kasno leto i u jesen. Jede se samo šešir i smatra se jednom od najukusnijih poslastica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike