Ova banja u blizini planine Rajac leči mnoge kožne bolesti i bolesti organa za varenje: Traži investitora koji će joj "darovati" novi život

30.12.2022

06:12

0

Banjom Ljig u početku je gazdovalo društveno preduzeće „Sloboda” a zatim su „Beogradske elektrane” kao javno preduzeće značajno investirale u banju i objekte

Ova banja u blizini planine Rajac leči mnoge kožne bolesti i bolesti organa za varenje: Traži investitora koji će joj "darovati" novi život
Copyright Foto: RINA

Banja Ljig uspešno je radila oko 40 godina i naročito je bila blagotvorna u lečenju kožnih i bolesti organa za varenje a izuzetno je bila učinkovita u lečenju sportskih povreda. Banjska voda je mineralna i u njoj se može kupati, ali se u kontrolisanim količinama može i piti.

Banjom Ljig u početku je gazdovalo društveno preduzeće „Sloboda” a zatim su „Beogradske elektrane” kao javno preduzeće značajno investirale u banju i objekte. Po tadašnjem zakonu, kada dođe do većeg investiranja nego što je knjigovodstvena vrednost samih objekata, kao što je bio slučaj sa Beogradskim elektranama, oni su automatski došli u vlasništvo kapitala i tada je formirana firma „Suvobor”, čiji je osnivač bilo ovo javno preduzeće.

Međutim „Suvobor” opet zbog tadašnjih pravnih odredbi odlazi u stečaj i ta situacija je trajala čitavih 15 godina.

- Do stečaja je došlo jer su „Beogradske elektrane” prestale da investiraju, opet zbog tadašnjeg zakona, po kome javna preduzeća nisu imala više pravo da imaju objekte za odmor radnika - precizirao je za RINU, direktor TO Ljig Vladimir Ivanović.

Međutim, posle svih tih pravnih galimatijasa, tek ovih dana situacija je rešena tako što su imovina i zemljište banje prešli u vlasništvo države, Direkcija za imovinu sada raspolaže tim kapitalom i očekuje se da se vrlo brzo oglasi prodaja.

- Već sada imamo informacije da postoji dosta zainteresovanih investitora koji žele da ulažu u prostor banje, koji je značajan a važno je napomenuti da Banja Ljig ima i zvaničan status banje - rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima najveća vrednost Banje Ljig svakako je prostor koji ima odličan položaj, jer se nalazi uz samu Ibarsku magistralu i na samo jedan kilometar od petlje Ljig na autoputu Miloš Veliki. Osim zemljišta na prostoru banje nalaze se i tri velike bušotine, od kojih je jedna rađena sredstvima Nacionalnog investicionog plana pre 15 godina. Ova bušotina je duboka nešto više od 1300 metara i temperatira vode je oko 52 stepena. Ostalo je još da se utvrdi izdašnost te vode, a što se tiče preostale dve bušotine one datiraju od ranije.

Na prostoru banje nalazi se i nekadašnji hotel Ljig sa 104 ležaja, koji je građen sedamdesetih godina prošlog veka, takođe, tu se nalazi i objekat RH centra, kao i objekat zatvorenog kupališta sa banjskom vodom. Na prostoru banje je i verovatno najpoznatiji objekat u Ljigu, a to je olimpijski bazen koji je tu već 50 godina i koji je bio jedan od najposećenijih u Srbiji. On je u sezoni svojevremeno primao i po 1500 kupača. Zanimljivo je da je taj bazen radio svih ovih godina bez obzira što se banja Ljig ugasila.

- Za razliku od Rajca ovde ne postoji ništa sporno u vezi gradnje i tu bi se vrlo brzo moglo napredovati. Za opštinu Ljig to će imati višestruki značaj jer će se pre svega pokrenuti značajan turistički resurs a očekuje se i zapošljavanje oko 60 radnika u samom startu - zaključio je direktor TO Ljig.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike