Devojčici uklonjen neizlečivi rak revolucionarnom metodom! (VIDEO)

11.12.2022

14:23

0

Autor: 24sedam

Britanski lekari uspeli su da iskorene tip leukemije kod devojčice Alise (13)

Devojčici uklonjen neizlečivi rak revolucionarnom metodom! (VIDEO)
Alisi se kancer, za sada, nije vratio - Copyright Great Ormond Street Hospital

Tinejdžerka Alisa (13) iz Lestera izlečena je od leukemije nakon što je primila revolucionarni novi lek, prenosi BBC.

Lekari bolnice "Great Ormond Street" koristili su se "uređivanje baze" kako bi biološkim inženjeringom stvorili novi "živi lek".

Šest meseci kasnije, raka više nema, ali je Alisa i dalje pod nadzorom lekara u slučaju da se bolest ponovo pojavi.

Alisi je u maju prošle godine dijagnostikovana T-ćelijska akutna limfoblastna leukemija. T-ćelije bi trebalo da budu čuvari tela, ali su za Alisu postale opasnost i rasle su bez kontrole.

Njen rak je bio agresivan, a hemioterapija, a potom i transplantacija koštane srži, nisu urodili plodom. Da nije bilo eksperimentalnog tretmana, devojčica ne bi uspela da se izbori sa bolešću već bi se samo radilo na tome da joj bude lagodno što je više moguće.

- Umrla bih - poručila je Alisa.

Njena majka Kiona je rekla da su prošle godine mislili da će proslaviti poslednji Božić sa njom.

Međutim, situacija se promenila, a ono što se dogodilo bi pre samo nekoliko godina bilo potpuno nezamislivo.

O kakvoj tehnologiji se radi?

Bolnički tim je koristio tehnologiju "uređivanja baze" koja je izmišljena pre samo šest godina.

Baze su, zapravo, „jezik života“. Četiri tipa baza - adenin (A), citozin (C), gvanin (G) i timin (T) su gradivni blokovi našeg genetskog koda. Baš kao što se od slova mogu formirati reči koje nose određeno značenje, tako i milijarde baza u našoj DNK stvaraju „uputstvo za upotrebu“ našeg tela.

Tehnologija omogućava naučnicima da zumiraju precizni deo genetskog koda, a zatim da izmene molekularnu strukturu samo jedne baze, pretvarajući je u drugu i menjajući genetska uputstva.

Tako su projektovali novi tip T-ćelija koje su bile sposobne da pronađu i ubiju Alisine kancerogene T-ćelije.

Počeli su sa zdravim T-ćelijama koje su stigle od donora i započeli sa njihovom modifikacijom.

Prva osnovna izmena onemogućila je mehanizam ciljanja T-ćelija kako ne bi napale Alisino telo. Drugom je uklonjena hemijska oznaka, nazvana CD7, koja se nalazi na svim T-ćelijama. Treće uređivanje bio je "ogrtač nevidljivosti" koji je sprečio da ćelije budu ubijene lekom za hemioterapiju.

U poslednjoj fazi genetske modifikacije T-ćelije su dobile zadatak da krenu u lov na sve sa oznakom CD7 kako bi uništile svaku T-ćeliju u njenom telu, uključujući i one kancerogene. Zato je ova oznaka morala da bude uklonjena sa terapije, inače bi se samouništila.

Lekari kažu da, ukoliko terapija uspe, Alisin imuni sistem – uključujući i T-ćelije - biće ponovo izgrađen drugom transplantacijom koštane srži.

Kada je prvi put čula za ovu ideju, majka se duboko zamislila. Pitala se da li će Alisa uspeti to da izdrži.

Alisina odluka bila je jasna – želela je da pristane na eksperimentalnu terapiju.

- Ona je prvi pacijent koji je lečen ovom tehnologijom - rekao je profesor Vasim Kasim iz bolnice "Great Ormond Street".

Kako je dodao, ova genetska manipulacija "veoma je brza oblast nauke" sa "ogromnim potencijalom" u lečenju nizu bolesti.

Alisa je ostala podložna infekciji, pošto su dizajnerske ćelije napale i kancerogene T-ćelije u njenom telu i one koje je štite od bolesti.

Ali, posle mesec dana Alisa je bila u remisiji i bila je podvrgnuta drugoj transplantaciji koštane srži kako bi njen imuni sistem bio obnovljen.

Provela je 16 nedelja u bolnici i nije mogla da vidi svog brata, koji je još išao u školu jer je postojao rizik da bi prilikom susreta sa nekim iz spoljne sredine mogla da bude izložena patogenima.

Bilo je zabrinutosti nakon što su tromesečni pregledi ponovo otkrili znake raka, ali su njene dve najnovije analize bile dobre.

Konačno kod kuće

- Samo naučiš da ceniš svaku sitnicu. Tako sam zahvalna što sam sada ovde. To je ludo. Neverovatno je što sam uošte dobila ovu priliku, veoma sam zahvalna na tome, ali i na činjenici da bi ovaj sistem lečenja mogao da pomogne i drugoj deci u budućnosti - rekla je devojčica.

Alisa se raduje predstojećem Božiću, ulozi deveruše na venčanju svoje tetke, vožnji bicikla, povratku u školu...

Porodica se nada da se rak nikada neće vratiti i zahvalna je na vremenu koje može da provodi sa Alisom.

Alisa je prva od 10 osoba kojima je lek dat u okviru kliničkog ispitivanja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike