Dronovi kruže nebom iznad Pirota: Vatrogasci okružili vagone iz kojih curi amonijak, vanredna situacija i dalje na snazi

26.12.2022

15:17

0

Autor: 24sedam

Za 15 sati je zakazana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Dronovi kruže nebom iznad Pirota: Vatrogasci okružili vagone iz kojih curi amonijak, vanredna situacija i dalje na snazi
Pirot - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na delu pruge u blizini Pirota, na kojem je juče zbog iskliznuća vagona došlo do curenja amonijaka iz jedne od prevrnutih cisterni, nalazi se čak 57 vatrogasaca sa 23 vozila i bespilotnom letelicom, saznaje Blic u MUP-u Srbije.

- I dalje je na snazi vanredna situacija koju je juče proglasio Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu i ostaće na snazi dok god za tim postoji potreba i dok se steknu adekvatni uslovi i otklone sve bezbednosne opasnosti po život i rad stanovništva na toj teritoriji. Takođe, za otvaranje autoputa i kao i ponovo uspostavljanje rada škola i vrtića potrebno da građani prate oglasavanje Gradskog štaba za vanredne situacije u Pirotu, rečen u MUP-u Srbije, piše Blic.

Pirot: Na Koridoru 10 uništeni automobili, red šlepera, a lokomotiva još uvek radi

Trenutno se i dalje vrši obilazak terena sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastruktute, Železnicama Srbije kao i ostalim strukturama.

- Za 15 sati je zakazana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, pa molimo građane da slušaju uputstva nakon konferencije za štampu - saopšteno je iz MUP-a.

Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana. Škole, vrtići i javne ustanove danas ne rade.

Prema poslednjem izveštaju lekara od jutros, svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi.

Prema informaciji iz JKP Naisus vršeno je i uzorkovanje vode i utvrđeno je da nema tragova amonijaka u izvorištu Medijana. Uzorkovanje će se vršiti na svaka dva sata.

printscreen/instagram/192_rs
 

Republički štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se nalaže Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ da, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje u Nišu i Pirotu izvrši kontrolu kvaliteta vazduha na području Niša, Pirota i Bele Palanke, kontrolu pitke vode u ovim gradovima, kontrolu kvaliteta vode u vodotocima koji se nalaze u blizini i nizvodno od mesta akcidenta, kao i stalno praćenje stanja i preduzimanja neophodnih mera na terenu zahvaćenom akcidentom sa aspekta ugroženosti zdravlja ljudi.

Takođe, naloženo je Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture da izvrši proveru stanja infrastrukture u železničkom saobraćaju sa aspekta bezbednosti učesnika transporta opasnih roba i preduzme neophodne mere za sprečavanje daljeg širenja zagađenja.

Gradskim štabovima Niša i Pirota i Opštinskom štabu za vanredne situacije opštine Bela Palanka naloženo je da, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije na svojoj teritoriji rukovode i koordiniraju aktivnostima na terenu, angažuju sve potrebne subjekte i snage sistema, obaveštavaju građane preko sredstava za javno informisanje o postupanju o kvalitetu vode i vazduha, kao i ostalim informacijama od značaja za zaštitu i spasavanje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike