Amonijak i dalje curi u Pirotu! Gradonačelnik za 24sedam: Srećom nijedna cisterna nije u reci, evakuišu se tri porodice (VIDEO/FOTO)

26.12.2022

07:58 >> 11:06

0

Cisterna nije završila u reci, amonijak i dalje curi, situacija mnogo bolja nego sinoć, kaže gradonačelnik

Amonijak i dalje curi u Pirotu! Gradonačelnik za 24sedam: Srećom nijedna cisterna nije u reci, evakuišu se tri porodice (VIDEO/FOTO)
Copyright printscreen/instagram/192_rs/24sedam/M.K.

Posle jučerašnjeg akcidenta u Pirotu nakon što se prevrnuo vagon voza iz kojeg je iscureo amonijak, danas se oglasio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Cisterna nije završila u reci, amonijak i dalje curi, situacija mnogo bolja nego sinoć.

24sedam/M.K.
 

 

-Imali smo informaciju sinoć da je neka od cisterni završila u reci NIšavi, međutim, na svu sreću, to nije tako. Nijedna cisterna nije u vodi. Od 20 cisterni četiri su skliznule sa šina, od tih četiri, jedna curi, ekipa koja je na licu mesta procenjuje da li može da se izvrši zaptivanje. Po slobodnim procenmama, pola te cisterne je iscurelo u vazduh, ali ono što je najvažnije, nema fizičkog dodira amonijaka sa vodom. Isprave se činilo da je došlo do toga, ali zbog atmosfere i velike vlažnosti vazduha došlo je do pojave dima. Dakle, nijedna cisterna nije zavrsila u vodi, odmah su pored pruge, i od Komisije očekujemo predlog kako da se one dislociraju na bezbedan način", kazao je gradonačelnik Vasić.

-Dobro je da nema više ljudi koji se javljaju u zdravstveni centar, to je bilo tokom noći. Tokom današnjeg dana ispitaćemo i kvalitet vodosnabdevanja. Ono je preventivno isključeno u Beloj Palanci i Nišu. Ja lično mislim, ali potvrdiće i Institut za javno zdravlje da nema problema sa snabdevanjem, i upozoravamo ljude da ne idu ka tom mestu događaja jer može dođi do nekih vetrova ili neplaniranih aktivnosti- dodao je.

Evakuišu se tri porodice

Vasić kaže da se stanje na terenu prati i da se evakuišu tri porodice sa sa lokacije Sopotski Han.

-Oni tamo čuvaju životinje, nastojaćemo da u toku večeri omogućimo ljudima da se vrate i obiđu svoja imanja, ali da se odmah vrate u Pirot i tu provedu noć. Mobilnim instrumentima smo izmerili koncentraciju amonijaka, na pet mesta u gradu koncentracija je nula, ali blizu lokacije koncentracija je povećana. Biće postavljene mobilne aparature za koncentraciju amonijaka, verovatno u industrijskoj zoni, koja je najbliže mestu događaja

Na mestu incidenta je i dalje saobraćajna policija i Sektor za vanredne situacije.

Vanredno stanje u Pirotu je od sinoć

Printscreen/Youtube/RTS
 

 

Vanredna situacija je još sinoć proglašena u Pirotu.

-Mi smo proglasili vanrednu situaciju za deo grada, iz preventivnih razloga da vrtići i šlkole ne rade, a ja se nadam da će od sutra već početi normalno sve da radi. Kvalitet vazduha se prati stalno, meri se na 5 lokacija u gradu i koncentracija amonijaka u gradu je nula, to je dobro, ali što se više približavate lokaciji ima kontaminacije, zbog toga je prekid saobraćaja i dalje u toku - ističe Vasić za naš portal.

Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana. Škole, vrtići i javne ustanove danas ne rade.

Prema poslednjem izveštaju lekara od jutros, svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi.

Auto -pu u smeru ka Pirotu je blokiran nakon ovog akcidenta.

24sedam

Oglasilo se i nadležno Ministarstvo

Ministarstvo zaštite životne sredine je saopštilo da prati situaciju na terenu. Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring, na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine.

Ispekcija zaštite životne sredine  je u pripravnosti  i u saradnji  sa svim relevantnim organima i institucijama,  javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike