Snimak iz Pirota koji zabrinjava: Gusta magla od amonijaka, ne vidi se prst pred okom, a pacijenti i dalje pristižu u bolnice (VIDEO)

25.12.2022

22:10

0

Autor: M.Vu/M.K.

Kako saznajemo, pacijenti i dalje pristižu u UKC Niš i Opštu bolnicu Pirot, a u čitavom gradu se oseća smrad od amonijaka

Snimak iz Pirota koji zabrinjava: Gusta magla od amonijaka, ne vidi se prst pred okom, a pacijenti i dalje pristižu u bolnice (VIDEO)
Pacijenti u Opštoj bolnici u Pirotu - Copyright Foto: 24sedam/M.K.

Gusta magla od amonijaka, ne vidi se prst pred okom. To je scena koju je reporter 24sedam zatekao večeras u Pirotu nakon prevrtanja vagona na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han.

Kako saznajemo, pacijenti i dalje pristižu u UKC Niš i Opštu bolnicu Pirot, a u čitavom gradu se oseća smrad od amonijaka.

Preko 50 osoba se hitno večeras javilo doktoru sa simptomima trovanja. Bolnice su pune. Deset povređenih leži na UKC Niš i kako smo saznali svi su u stabilnom stanju. U Pirotu i dalje pristižu građani koji se žale na otežano disanje.

Više od 30 osoba se večeras javilo sa simptomima trovanja u Opštu bolnicu u Pirotu. Među njima je dvoje dece iz Pirota, kao i devojčica iz Turske koja je primljena sa ocem. 

- Među pacijentima je dvojica kamiondžija Gruzijca, petoro bugarskih državljana - rekao nam je večeras direktor Opšte bolnice u Pirotu Goran Petrović.

Muškarac star između 60 i 70 godina pronađen je mrtav u jarku i njegova smrt se povezuje sa curenjem amonijaka. Ipak, čeka se obdukcijski nalaz.

Kako nam javlja reporter sa lica mesta policijska patrola stoji na ulazu u Pirot i preusmerava vozila na sporedni put.

Foto: 24sedam/M.K.
 

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u gradu, nakon što se danas posle podne prevrnuo jedan vagon u sklopu voza koji je prevozio amonijak.

Škole u Pirotu sutra neće raditi, a ni treća smena u fabrikama večeras. 

Gradski Štab za vanredne situacije Grada Pirota objavio je ranije večeras HITNO obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka.

Nakon što je danas oko 17. 30 časova na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han došlo je do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak, nastao je pravi haos na autoputu u tom delu Srbije.

Takođe, saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidljivosti, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Divac: Inspektori već ujutru na terenu, komisija će utvrditi uzrok nesreće


Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva sutra ujutro biti na terenu, u Pirotu, i preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” i “Srbija kargo” formirali zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće, do koje je došlo ranije večeras kada se vagon sa amonijakom prevrnuo na pruzi između Pirota i Staničenja, a gas iscureo u atomosferu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Inspektori Odseka za inspekcijske poslove železničkog saobraćaja će, do dobijanja izveštaja komisije, preduzeti mere iz svoje nadležnosti u pogledu kontrole vozila koja su učestvovala u nesreći, dodao je Divac.

On je naveo i da je pošiljalac opasne robe, klasifikovane pod oznakom UN 1005 amonijak, bugarska kompanija “Agropolychim”, a primalac “Eliksir Zorka” fabrika đubriva DOO Šabac, dok je prevoz robe vršilo preduzeće “Srbija Kargo”.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike