Srpska opština u kojoj se roditelji sve češće odlučuju za treće dete: Čajetina postaje mesto u koje se vraća sve više mladih!

20.12.2022

09:42

0

Opština Čajetina je od 2008. godine do sada otvorila šest vrtića u dosta udaljenim selima poput Sirogojna, Krive Reke ili Rožanstva

Srpska opština u kojoj se roditelji sve češće odlučuju za treće dete: Čajetina postaje mesto u koje se vraća sve više mladih!
Čajetina postaje mesto u koje se vraća sve više mladih - Copyright RINA

Dok iz brojnih manjih opština u unutrašnjosti Srbije mladi odlaze trbuhom za kruhom u potrazi za boljim životom, Čajetina prkosi tim statistikama jer je primetan dolazak čitavih porodica i pojedinaca iz drugih mesta koji tu žele da grade budućnost svojih porodica i svoje dece, mlade majke u sve većem broju se odlučuju da ostanu na svojim ognjištima ili na imanjima svojih partnera upravo na teritoriji opštine Čajetina.

- Volela bih da istaknem da se samo od 2017. treće dete rađa u 15 od 20 slučajeva i da smo u 2022. imali čak 27-oro trećerođene dece. U vrtiću nije bilo mesta kada sam pre godinu dana želela da upišem svoje dete, a pola godine pre toga ga je bilo. Primetan je veliki broj ljudi koji na Zlatibor i kompletnu teritoriju opštine Čajetina dolaze zbog posla i opšteg kvaliteta života, a koji su doveli i svoje porodice, što je jako dobro. Upravo zato proširujemo vrtić, koji će već polovinom sledeće godine primiti nove stanare - naglasila je Bojana Božanić direktorka Gold Gondole na konferneciji Mama kao stub Srbije.

Opština Čajetina je od 2008. godine do sada otvorila šest vrtića u dosta udaljenim selima poput Sirogojna, Krive Reke ili Rožanstva, tako da majke mogu da pošalju decu pešice u školu. Takođe je organizovala besplatan prevoz za decu u svim mesnim zajednicama, a učestvuje i u prevozu srednjoškolaca do Užica, jer se tamo nalazi većina srednjih škola.

Odbornici u lokalnoj skupštini su nedavno usvojili odluku da se uveća roditeljski dodatak, tako da će on od 1. januara naredne godine da iznosi 100 hiljada za prvo dete, 150 hiljada za drugo, i 200 hiljada dinara za treće i svako naredno rođeno dete. U okviru opštinskog budžeta opredeljeno je 300 hiljada dinara za vantelesnu oplodnju, ukoliko roditelji ne uspeju po osnovu korišćenja podsticaja od strane Republike. Opština Čajetina značajan broj aktivnosti usmerava u cilju podsticanja ženskog preduzetništva.

- Finansijski podržavamo žensko preduzetništvo, ali i organizovanjem različitih programa edukacije, što ženama omogućava da se ekonomski osnaže, upravo tu gde su im i deca. U skladu sa tim, postoji dosta parova koji se u seoskim sredinama bave poljoprivrednim aktivnostima, pa smo organizovali mogućnost da od opštinskog poljoprivrednog preduzeća mogu da, pod povoljnim uslovima, iznajme svu neophodnu mehanizaciju. Organizovali smo otkup mleka i poljoprivrednih proizvoda od naših domaćina, čak i iz najudaljenijih sela. Trenutno se radi na osnivanju internata za srednjoškolce koji će svoju praksu moći da obavljaju u mnogobrojnim ugostiteljskim i smeštajnim objektima na Zlatiboru - dodala je Božanić.

U planu je da se na teritoriji opštine Čajetina već naredne godine izgradi prvi dnevni boravak za decu zaposlenih u jednom opštinskom javnom preduzeću, što će samo još više doprineti da pored zadovoljnih majki budu srećna i zadovoljna deca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike