Neće samo Beograd imati obilaznicu o kojoj će svi pričati: Čačak dobija pluća grada (FOTO)

07.12.2022

20:38

0

Izgradnja druge deonice Bulevara vojvode Putnika stvara se mogućnost zatvaranja Ulice župana Stracimira za motorni saobraćaj i njeno pretvaranje u pešačku zonu čime se proširuje gradsko šetalište

Neće samo Beograd imati obilaznicu o kojoj će svi pričati: Čačak dobija pluća grada (FOTO)
Obilaznica u Čačku - Copyright RINA

Samom izgradnjom najveće saobraćajnice u centru Čačka, Bulevara vojvode Putnika (Ulica 10), grad na Moravi pored ubrzanja saobraćaja i smanjenja gužvi, ovaj grad dobiće i proširenje pešačke zone ali i prostor za jadnu javnu garažu.

- Radovi odmiču planiranom dinamikom i ja očekujem da ova deonica od 331 metra do Nove godine bude završena. Vrednost radova na ovoj deonici je 102 miliona dinara. Vlada Republike Srbije preko Javnog preduzeća „Putevi Srbije” uložila je 68 miliona, a ostala 34 miliona su finansirana iz budžeta grada. Četiri trake, razdelno ostvro, trotoari, u punom profilu i ono što nas očekuje jeste uključenje u dve bočne ulice, Kolubarsku i Strahinjića Bana. Već na proleće završavamo i priključak na Birčaninovu ulicu, što će mnogo rasteretiti Ulicu dr Dragiše Mišovića. Naredne godine, na leto počinjemo, a sigurno do kraja godine završavamo pun profil do Nemanjine ulice, tako da će konačno, nekadašnja Ulica 10 sada Bulvear vojvode Putnika u punom profilu biti puštena u saobraćaj i rasteretiti ogromne gužve u samom centru grada Čačka - rekao je za RINU, gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Izgradnja druge deonice Bulevara vojvode Putnika stvara se mogućnost zatvaranja Ulice župana Stracimira za motorni saobraćaj i njeno pretvaranje u pešačku zonu čime se proširuje gradsko šetalište.

Zatvaranjem ove ulice gube se i parking mesta koja se u njoj nalaze, što bi dodatno otežalo ionako problematičnu situaciju sa manjkom parking mesta. S tim u vezi, naredne godine kreće se sa izgradnjom dugo iščekivane javne garaže, najveće i jedne od tri najavljene.

- Kompletna Ulica župana Stracimira, od Hajduk Veljkove do Gospodar Jovanove ulice postaće centralna gradska pešačka zona, a to ćemo uraditi na proleće kada uključimo Bulevar vojvode Putnika u Birčaninovu ulicu. Onda rasterećujemo kompletan saobraćaj u gradu. Od Birčaninove ulice i Ulice dr Dragiše Mišovića do Ulice Milenka Nikšića, odnosno do Ljubića i Konjevića i neće imati potrebe da se ulazi u sam centar grada. Završavamo i projektno tehničku dokumentaciju da se kod taksi stanice u Kuželjevoj ulici izgradi javna garaža sa oko 380 parking mesta. Dakle, u narednoj godini kada budemo proširili pešačku zonu, to jeste kada budemo centralnu gradsku ulicu pretvorili u pešačku zonu imaćemo i parking garažu - kazao je Todorović.

Pre četiri godine urađena je studija od strane Saobraćajnog fakulteta iz Beograda sa idejom da se čitav prvi saobraćajni prsten u Čačku preusmeri u jednosmerni saobraćaj.

- Studija je rađena na naš predlog, a radio ju je Saobraćajni fakultet iz Beograda. Njihova ideja ali i potvrda jeste da prvi saobraćajni prsten u gradu mora biti jednosmeran, ali sa izgradnjom velike javne garaže i dodatnih proširenja parking mesta u centralnoj gradskoj zoni - zaključio je gradonačelnik.

Inače, grad Čačak prema najsvežijim podacima ima preko 55.000 vozila i oko 107.000 stanovnika, te je rešenje nedostatka parking mesta ali i gužvi konačno došlo na dnevni red.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike