Samo kod Srba jedno piće koristi se kao lek i kao sredstvo za čišćenje: Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji travka!

18.11.2022

05:50

0

Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji

Samo kod Srba jedno piće koristi se kao lek i kao sredstvo za čišćenje: Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji travka!
Copyright Foto: RINA

Pre nego što su se za sve i svšta pojavili lekovi, narod kroz Srbiju lečio se prirodnom medicinom, a šuma i livada tada su bile najveće i najopremljenije apoteke. I danas su čuvene obloge od rakije koje se previjaju na svako mesto gde boli i tinkture od sremuša, za koje stariji kažu da "dižu iz mrtvih".

Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji i on za svaku boljku, ima po jednu travku.

- Srbija je izuzetno bogata lekovitim travama, biljkama uopšte, ovde rodi i kupina i gloginja i divlja malina, kao i divlja jabuka, oskoruša, te kada ljudi koriste lekovite biljke, automatski nemaju tegoba. Nekada je po dozu zdravlja bolje otići u prirodu, nego u apoteku - rekao je travar Mirko Milinković.

Već godinama skuplja lekovite trave širom Srbije i on tačno zna, koliko je koja biljka dobra, kako za išijas, tako za grip, pa sve do uobičajenih dečijih bolesti.

Foto: RINA
Mirko Milinković

- Ranije, a po neko i danas koristi projino brašno, paradajz kuvani, potom, neko jabukovo sirće pomeša sa brašnom, to se deci obuvalo na noge, pa se privijalo na ruke, na nervne završetke. To je bio provereni lek za temperaturu kod dece. Moja majka je nama stavljala obloge, kada smo imali zapaljenje krajnika, i odmah sutradan biva bolje - objašnjava Mirko.

On dodaje i da srpska rakija šljivovica ima važnu ulogu u staroj narodnoj medicini, a lečenje uz pomoć nezaobilaznih rakijanih obloga prenosi se sa kolena na koleno.

Foto: RINA
Mirko Milinković

- Sa rakijom se od pamtiveka dobro lečilo, a kada bi naše majke i bake uzele težanu ili lanenu krpu, onda bi ih pokvasile rakijom, pa se onda privija na grudi, na leđa i onda ujutro dete ustaje bez temperature. Кod nas Srba rakija se za sve koristi, kao dezinfekcino sredtvo, lek i piće - priča ovaj travar.

A za čika Mirkovu mladolikost i lepotu, kako tvrdi, pobrinula se takođe majka priroda. On kaže da koristi kremu od 40 lekovitih trava, i prvenstveno vedar duh i dobar osmeh koji su najveća tajna lica bez bora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike