24SEDAM ŠABAC Otkriven spomenik pevaču Šabanu Šauliću

06.09.2022

11:02

0

Spomenik su otkrili gradonačenik Šapca dr Aleksandar Pajić i Šabanova porodica Gordana, Ilda, Sanela i Mihajlo Šaulić

24SEDAM ŠABAC Otkriven spomenik pevaču Šabanu Šauliću
šaban šaulić (1) - Copyright 24sedam/Privatna arhiva

Na uglu ulica Kralja Milana i Mačvanske u Šapcu, danas je svečano otkriven spomenik pevaču Šabanu Šauliću, koji je pre tri godine nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Spomenik su otkrili gradonačenik Šapca dr Aleksandar Pajić i Šabanova porodica Gordana, Ilda, Sanela i Mihajlo Šaulić.

- Spomenik se svečano postavlja u javni prostor, danas 6. septembra, na dan rođenja Šabana Šaulića koji bi napunio 71 godinu. Izbor lokacije nosi simboličnu poruku, s obzirom na činjenicu da se na ovom mestu nekada nalazila stara autobuska stanica, odakle je poput mnogih i sam Šaban kretao u svet, vođen talentom i muzičkim umećem. Šaulić je bio veliki umetnik koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj narodnoj muzici. Zvuk njegovih pesama obeležio je živote mnogih generacija na ovim prostorima. Zato smo iz gradskog budžeta finansirali postavljanje postamenta i parterno uređenje oko spomenika, dok je porodica sa donatorima finansirala spomenik - rekao je gradonačelnik Pajić.

Spomenik je visok 2,5 metra, autorsko je delo eminentnih vajara Zorana Ivanovića i Bogdana Dobrote, a izliven je u livnici "Kuzman" u Smederevu.

- Plan nam je da prostor oko spomenika u narednom periodu pretvorimo u nov gradski Trg, drugačije koncipiran i savremeno uređen. Radove ćemo početi već sledeće godine, a sam spomenik će biti uklopljen u novouređeni prostor. Važno je da neke bitne stvari uradimo na vreme, a ne da se nakon 15-20 godina setimo da smo imali velikog umetnika i da Grad tek onda reaguje - ističe Pajić.

Gordana Šaulić istakla je da su beskrajno tužni, da ta tuga nikada neće proći, ali i da su izuzetno ponosni na Šabac, na čelu sa gradonačelnikom Pajićem, kome se izuzetno zahvalila na trudu, kao i svim strukturama grada, Ministarstvu kulture i informisanja, svim građanima Šapca koji su inicijativu o pozizanju spomenika podržali.

Prigodnu svečanost uveličale su i Šabanove brojne kolege sa estrade, a posebno izvođenje na harmonici čuvene Šabanove pesme "Žal".

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike