Jedinstven kamp na Balkanu: Kroz Magličgrad su prošli volonteri iz celog sveta - podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)

13.06.2024

15:15

0

Suština svega je povratak prirodi i formiranje specifičnog samoodrživog naselja u kom bismo živeli kao što je to bilo nekad, kaže mladi arheolog Miloš

Jedinstven kamp na Balkanu: Kroz Magličgrad su prošli volonteri iz celog sveta - podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)
Copyright RINA

Mladi arheolog Miloš Sretenović, sa diplomom u rukama, obišao je mnoge zemlje sveta. Najjači utisak na njega su ostavili Južna Amerika i način života tamošnjih stanovnika, tako da kada se vratio u beogradsku kancelariju, više ništa nije bilo isto.

Intenzivno je počeo da razmišlja o tomr da svoj život promeni iz korena, a svoj san je i ostvario. Podno zidina srednjovekovne trvrđave Maglič kod Kraljeva realizuje projekat održive zajednice, u kom učestvuju volonteri iz svih zemalja sveta. Otkupio je imanje površine oko pet hektara i tu planira da napravi jedinstven kamp u regionu.

- Suština svega je povratak prirodi i formiranje specifičnog samoodrživog naselja u kom bismo živeli kao što je to bilo nekad. Podno Magliča napravljen je specifičan kamp u čijoj izgradnji su učestvovali volonteri iz čitavog sveta koji se prijavljuju preko sajta "workaway.info". Kada stignu u ovu dolinu vekova, oni volontiraju oko pet sati dnevno, a ostalo vreme imaju da uživaju u prirodi i predelima, jer su zbog toga zapravo i došli. Mahom su to ekološki aktivisti i ljubitelji prirode - kaže Miloš.

Do sada su podno Magliča boravili Danci, Nemci, Švajcarci, pa čak i Indijci. Imaju obezbeđenu hranu, smeštaj, ali i edukaciju. Nezaboravno druženje i realizacija finalne, neobične ideje su krajnji cilj. U izgradnji kampa ništa od materijala se ne kupuje, koristi se samo ono čega ima u prirodi i na terenu.

- Drvo koje smo koristili pronašli smo u reci Ibar. Izvukli smo ga i od njega napravili statue i barske stolove, a od guma koje su takođe nađene u samom koritu reke napravili smo improvizovane stolice za sedenje, tako da je ovde svaki segment maksimalno iskorišćen - kaže ovaj mladi arheolog, koji je lider neobične zajednice okrenute prirodi.

RINA
 

Na placu koji je otkupio nalaze se i dve stare štale, koje su istim principom uredili i priveli nameni smeštaja, kako članova njegove samodržive zajednice, tako i za posetioce i zaljubljenike u ovakav način života.

- Građena je istom tehnikom kao i sama tvrđava Maglič, od velikog kamenja od pola metra i pravljenjem smese od blata, peska i kreča koja se spajala sa kamenom. Zato unutar objekta, kada su i najpaklenije vrućine, sobna temperatura ne prelazi 20 stepeni, jer su zidovi debeli više od pola metra - dodaje Miloš.

Za sve posetioce obezbeđeni su osnovni uslovi, poput struje, vode, interneta, toaleta. Ono po čemu se ovo mesto razlikuje od ostalih jeste to što se hrana služi u kotlićima, a na meniju su plodovi koje isključivo pronalaze u okruženju - kao što su vrganji, lisičarke, koprive i poneka pastrmka.

- Ceo ovaj predeo ispod tvrđave nekako je daleko od javnosti, bez komšija, i daje nam priliku da stvaramo nešto lepo i, naravno, da prihvatamo volontere iz čitavnog sveta koji su spremni da učestvuju u jednom ovakvom projektu. Želimo da stvorimo nešto posebno, što bi bilo pozicionirano na turističku mapu Kraljeva, a i čitave Srbije, kako stranci ne bi obišli samo velike gradove i nastavili dalje, već da se zadrže što duže i vide ovakve projekte - zaključio je Miloš Sretenović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike