Nikad teža godina, ali krave prodavati nećemo: Kod Gorana iz Trnave nema nestašice mleka za prodaju, sve što namuze odmah ode (FOTO)

06.09.2022

05:28

0

Nkad nije bila ovakva jurnjava za mlekom i ovakvi skokovi cena - kaže Goran

Nikad teža godina, ali krave prodavati nećemo: Kod Gorana iz Trnave nema nestašice mleka za prodaju, sve što namuze odmah ode (FOTO)
Ilustracija - Copyright RINA

Usled teške situacije u mlečnom goverstvu i niske otkupne cene mnogi stočari odlučili su da prodaju svoja stada i odustanu od proizvodnje mleka. Goran Stranjanac ipak nije jedan od njih, koliko god da je teško ne namerava da izađe iz ovog posla. Dve decenije bavi se stočarstvom i kako kaže, ne pamti težu godinu od ove.

- Nkad nije bila ovakva jurnjava za mlekom i ovakvi skokovi cena. Ova godina za nas proizvođače je bila izuzetno teška. Pogodila nas je suša, ekstremno visoke cene repro materijala ali moramo kvalitetno da hranimo stoku, kako bi mleko imalo zadovoljavajući kvalitet. Mi stočari se trudimo da koliko možemo i mogućnosti nam dozvoljavaju da to bude i higijenski čisto, bez dodataka bilo kakvih primesa - kaže Goran.

Iako je mleko osnovna životna namirnica, njegova cena ali i količina na tržištu variraju iz nedelje u nedelju. U zavisnosti od litraže, cena ide od 45 do 60 dinara što za sada nije najsrećnije rešenje za proizvođače sada kada je sve drastično poskupelo.

- Ne može ni cena mleka da ode, to će biti veštački i pitanje je šta će biti posle svega ovoga. Do sada je to bilo da su hleb i mleko osnovna životna namirnica. Ja sam svedok da u jednoj pradavnici vlada nestašica, žena je ušla da kupi litar mleka, prodavačica joj rekla nema u rafovima nismo dobijali - kaže ovaj stočar iz sela Trnava kod Čačka.

Goran nije otuđivao stoku, borio se da je zadrži i ako je moguće proširi famu. Ljubav prema ovom poslu je na prvom mestu.

- Mnogi su digli ruke i prodali i imate nekoliko primera samo u ovom selu, ove godine zatvoreno je mnogo štala. Nikada se u te štale neće vratiti ni jedno grlo nažalost, iako su mnogi živeli od ovoga, borili se, ali izgleda više nisu mogli da izdrže - kazao je Stranjanac.

Iako ima onih koji poput Gorana koji ne odustaju od proizvodnje mleka i bavljenja stočarstvom, pitanje je da li ćemo u prodavnicama od jeseni moći da pronađemo litar mleka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike