Jedinstveni Arheološki park nalazi se u Užicu! Pogledajte kako izgleda neolitsko naselje koje otkriva tajne praistorijskog čoveka! (FOTO)

01.08.2022

21:59

0

Ulaz za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje u vremenu od 15 do 20 časova

Jedinstveni Arheološki park nalazi se u Užicu! Pogledajte kako izgleda neolitsko naselje koje otkriva tajne praistorijskog čoveka! (FOTO)
165937034416311836181589630912uzice-neolife-projekat-kuce-kameno-doba-fotorina2 - Copyright RINA

Grad na Đetinji dobio je novu turističku atrakciju koja će Užičane, ali i brojne posetioce vratiti u kameno doba. 

U Staparskoj banji je nakon četiri godine rada na realizaciji otvoren jedinstveni Arheološki park, takozvano neolitsko naselje koje pruža specifično putovanje kroz vreme.

RINA
 

- Ovo je bio veliki izazov za sve nas, imali smo tim ozbiljnih ljudi koje smo okupili i uz podršku grada Užica, TO Užice, Arheološkog instituta Srbije i drugih relevantnih institucija uspeli smo da interpretiramo istorijsko nasleđe koje se nalazi samo tri kilometra daleko od ove lokacije. Danas je sve spremno da primimo posetioce i to nam je veliko zadovoljstvo i zajedno ćemo raditi da animacijama i programskim sadržajima doprinesemo da naselje radi i razvija se u pravcu u kome su svi želeli - izjavila je Snežana Milisavljević menadžer prekograničnog projekta "NeoLIFE".

RINA
 

Ovaj Arheološki park sadrži nastambe u kojima je živeo neolitski čovek, kao i brojne sadržaje animacije koji reflektuju njegov način života. 

Posetioci će moći da vide tradicionalne kuće pletare i zemunice u kojima će se održavati izložbe. U sklopu neolitskog naselja naći će se i radionice, pa će turisti moći da se upoznaju sa načinom na koji su se obrađivali kamen, kosti, glina, koža, ali i kako su to drevni stanovnici zemlje spremali hranu i vršili proces isoljavanja.

RINA
 

Dragan Janković, arheolog i kustos Muzeja grada Beograda, izrazio je veliko zadovoljstvo, jer je kako je rekao posle četiri godine ostvaren san učesnika ovog projekta.

- Kad smo počinjali da gradimo najvažnija ideja je bila da iskoračimo iz stereotipa i mislim da smo lestvicu podigli tako visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove neće moći ispod ovoga. Ovaj park ima ogroman potencijal, ne samo turistički već i kulturni i naučni tako da ovde već vidim mesto gde će se dolaziti naučnici iz Srbije ali i Evrope i sveta. Ovo mesto treba da bude ponos i gradu Užicu i Srbiji i regionu - rekao je Kovačević.

StaPARK-om će upravljati Turistička organizacija Užice, za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje u vremenu od 15 do 20 časova, uz pratnju turističkog vodiča.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike