Kafana u Dragačevu za Ginisa - kafa i kisela voda koštaju 40 dinara, kafedžija poručio: Ne treba biti alav, stvari dođu same od sebe

02.03.2021

12:46 >> 16:04

0

- Kakvo je to jutro bez dobre kafe? Nikakvo. Ali, iako je kafa dobra sloši vam se kad vam stigne račun ako je preskupo i tako odbijete mušterije - rekao je z

Kafana u Dragačevu za Ginisa - kafa i kisela voda koštaju 40 dinara, kafedžija poručio: Ne treba biti alav, stvari dođu same od sebe
Copyright Foto:RINA

Da kafa i kisela voda zajedno u današnje vreme mogu koštati smo četrdeset dinara pokazao je Dragačevac Mladen Ravić koji u selu Kotraža već dugi niz godina drži kafanu. Činjenica je da su cene u ugostiteljskim objektima po srpskim selima manje, ali cenovnik gazda Mlađa zbunio je mnoge koji su se zapitali – a, gde je tu njegova računica?

– Kakvo je to jutro bez dobre kafe? Nikakvo. Ali, iako je kafa dobra sloši vam se kad vam stigne račun ako je preskupo i tako odbijete mušterije. Ja to nisam želeo, već sam se tudio da ih privučem iako moja zarada neće biti nešto velika. Ali, dobar glas se pročuje pa dnevno skuvamo po 100 kafa i tu se već nabare određena cifra i ne žalimo se. Poenta je da ne treba biti alav i stvari dođu same od sebe – priča za RINU ovaj kafedzija.

Foto:RINA

Uz nekoliko kafa gostima se poslužuju ratluk i domaće slatko, a kad odmakne dan polako se prelazi na domaću rakiju čija čašica takođe ima minimalnu cenu. Totalno suprotnu od njenog kvaliteta.

Korona virus jeste smanjio obim posla, ali kafana i dalje radi punom parom upravo zahvaljujući ljubaznom domaćinu i dobroj usluzi.

– Uz kafu meštani vole popiti i domaću ljutu , a jedna čašica je 40 dinara. U odnosu na Zlatibor ili Kopaonik, mi ovde u selu stvari posmatramo drugačije. Poštujemo kvalitet, mušterije, u suprotnom ostajemo ili bez jednog ili drugog, jer ja živim od toga da mi dođe prvi komšija i drugi meštani, a na turističkim mestima si samo prolaznik. Bitno nam je da mušterije u ovom malom mestu se vraćaju kod nas – rekao je Mladen.

Foto:RINA

Ono što su nekada bile zadruge danas su postale kafane, mesto gde se ugovaraju otkup, proizvodnja, traže radnici i plasman poljoprivrednih proizvoda.

– Od trenutka kada se otvori kafana, prvi gosti su već na vratima, nakon ispijanja kafe i rakije, završetka poslova u polju ponovo se vraćaju da remiziraju učinak. Tako da ovde možete čuti i šta je ko posejao, gde je radnike našao i za koliko je prodao malinu ili krompir. Pogotovu što u današnje vreme mnogo tema muči srpske seljake, ovaj objekat im dođe kao neki ventil za opuštanje – dodaje Mladen.

Pročitajte još

Vlasnik kafane koji je svoj objekat otvorio pre devet godina ima samo jednu poruku:

– Kada država uloži u srpskog seljaka, od toga živi i porodica i otkupac, a i mi kafedzije – zaključio je Dragačevac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike